Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupovi podrške izbjeglicama u Sarajevu, Beogradu i Skoplju

protest-bg1

Oko 200 svijeća gori večeras ispred ambasade Mađarske u Beogradu. Građani paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća uputili protest Mađarskoj zbog načina ophođenja prema izbeglicama sa Bliskog Istoka.

Istovremeno, s istim ciljem okupili su se i građani Sarajeva ispred Ambasade Mađarske u Sarajevu, također, istovjetan skup održava se u Skoplju.

Naime, dvadesetak građana spontano se okupilo večeras ispred sjedišta Ambasade Mađarske u Sarajevu kako bi odali počast stradalim izbjeglicama i osudili ponašanje te zemlje prema ovoj ranjivoj kategoriji ljudi.

Skup je osiguravala policija koja nije dozvolila okupljenima da oko sjedišta Ambasade u Sarajevu da postave bodljikavu žicu, što im je bio prvobitni plan.

Umjesto toga simbolično su ovu žicu postavili preko puta zgrade u sarajevskom naselju Grbavica, te zapalili svijeće za duše onih koji su na putu prema boljem sutra izgubili svoje živote, ali i u znak podrške onima koji su primorani da bježe iz svojih domova u borbi za goli život.

Okupljeni građani u Beogradu njih oko 50, poređalo se oko zgrade u Krunskoj na Vračaru.

Aktivisti i volonteri koji pomažu migrantima u Beogradu, na ovaj način iskazuju svoj protest zbog politike Vlade u Budimpešti prema izbjeglicama.

Građani koji su se okupili ispred ambasade polažu upaljene svijeće sa druge strane ulice, a među prisutnima je i veliki broj djece.

Uprkos lošem vremenu, građani mirno stoje i razgovaraju uz muziku specifičnu za krajeve iz kojih su izbjegli ljudi, a koju su pustili preko razglasa.

Na mjestu koje je predviđeno za paljenje svijeća stoji natpis: “Gospodine Orbane, gdje su Vaše evropske vrijednosti”.