Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razmjena teritorija

Skupština Kosova nije usaglasila tekst Rezolucije o dijalogu sa Srbijom

skupština kosova razmjena teritorija
skupstina kosova

Vanrednoj sjednici Skupštine Kosova nisu prisustvali poslanici Srpske liste, a Skupština Kosova nastavit će zasjedanje sutra

Nakon gotovo osam sati debate o angažovanju predsjednika Kosova Hashima Thacija da se “razmjena teritorija” ili “korigovanje granica” uključi u dijalog između Kosova i Srbije, poslanici Skupštine Kosova nisu uspjeli da se usaglase oko zajedničkog teksta Rezolucije. Skupština Kosova nastavit će zasjedanje sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

Na kraju debate, u sali nije bilo ni kvoruma. Tako predložena Rezolucija od strane opozicije, Demokratskog saveza Kosova LDK, Pokreta Samoopredeljenje i Alternative, nije ni stavljena na glasanje.

Šef poslaničke grupe LDK-a Avdullah Hoti, kao predlagač Rezolucije, zatražio je da se sutra nastavi sjednica i da glasanje za Rezoluciju bude prva tačka dnevog reda.

On je kazao da se prije početka sjednice može ponovo razgovarati o tekstu Rezolucije. No, ipak insistira da se na glasanje stavi predloženi tekst Rezolucije.

Uzmi ili ostavi

Hoti je ranije predložio da Rezolucija ima samo jednu tačku. A, ona bi glasila “Teritorija Republike Kosovo je jedna i nedjeljiva i ni predsjednik, niti bilo ko drugi, nema prava da pregovara o cjelovitosti teritorije Kosova”.

Šef poslaničke poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi podsjetio je da je u ime svoje partije predložio neke dodatne tačke Rezolucije kako bi se postigao konsenzus oko pitanja dijaloga sa Srbijom. Kazao je da je od opozicije očekivano da će biti konstruktivna i da neće uslovljavati “uzmi ili ostavi”.

Krasniqi je zatražio objašnjenje od opozicije koje su predložene tačke Rezolucije za njih sporne. Smatra da Rezolucija treba da bude sveobuhvatna i da tretira sve o čemu se diskutovalo u Skupštini.

Takođe je pozvao opoziciju da se, ukoliko stvarno želi da se postigne nešto zajedničko, sutra ponovo razmotri zajednički tekst Rezolucije. Jer u suprotnom bi samo bio nastavak igara inaćenja, koja već mjesecima drži zemlju u zastoju.

Krasniqi je ranije danas, u ime PDK-a, predložio nekoliko tačaka Rezolucije. Među njima je i izrada zajedničke platforme za dijalog. Kao i formiranje posebne skupštinske komisije koja će nadgledati pregovore i uključivanje opozicije u vladinu delegaciju za dijalog sa Srbijom.

I poslaničke grupe partija vladajuće koalicije, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (Nisma) tražile su da se sutra harmonizuju stavovi poslaničkih grupa. Iz razloga kako bi se glasalo za jednu Rezoluciju sa harmonizovanim tačkama.

Vanrednoj sjednici Skupštine Kosova nisu prisustvali poslanici Srpske liste.