Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadni Balkan

Skupština Kosova ratificirala sporazum o kretanju s ličnim kartama u zemljama regije

licna karta – Ivo Cagalj Pixsell

Tom prilikom kosovski premijer Albin Kurti zahvalio je zastupnicima što su glasali za ovaj sporazum te dodao kako na taj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucijski most posebno važan za građane koji su to očekivali

Skupština Kosova ratificirala je danas sporazum o slobodnom kretanju s ličnim kartama između šest zemalja zapadnog Balkana, a koji će nakon stupanja na snagu omogućiti bezvizno kretanje građana s Kosova i iz Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom kosovski premijer Albin Kurti zahvalio je zastupnicima što su glasali za ovaj sporazum te dodao kako na taj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucijski most posebno važan za građane koji su to očekivali.

Zastupnici Skupštine Kosova prihvatili su također sporazum za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu te priznavanje stručnih kvalifikacija liječnika, stomatologa i arhitekata.

Sporazum o slobodnom kretanju s ličnim kartama prihvatila je 8. februara Vlada Kosova, a jedan je od tri sporazuma koji je prihvaćen u Berlinu 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa, podsjećaju Reporteri.

Sporazum će, kada ga prihvati Vijeće ministra Bosne i Hercegovine, biti upućen na usvajanje u Parlament BiH.