Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

harkiv

Slavni britanski arhitekta Norman Foster pomaže u planovima obnove Ukrajine

Terehov je kazao da će pažnja biti usmjerena na razvoj unikatnih kvartova i industrijskih parkova visoke tehnologije kako bi se gradu dala nova dimenzija

Slavni britanski arhitekta Norman Foster pomoći će u planovima obnove Ukrajine koja je razrušena u ruskoj invaziji, saopćili su zvaničnici u petak izlažući aktivnosti radne grupe Ujedinjenih nacija u koordinaciji tog projekta.

Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad koji je razoren ruskim bombardovanjima, bit će predvodnik kampanje, saopćili su gradonačelnik Ihor Terehov i Foster putem videolink prezentacije u Ženevi.

– Ovo je izuzetna prilika da kombinujemo najbolje, najomiljenije aspekte grada s gradom budućnosti koje mi je veoma elokventno opisao gradonačelnik – kazao je Foster, među čije građevine spadaju londonski toranj “Gherkin” i modernističko sjedište HSBC u Hong Kongu.

Terehov je kazao da će pažnja biti usmjerena na razvoj unikatnih kvartova i industrijskih parkova visoke tehnologije kako bi se gradu dala nova dimenzija.

– Oko 25 posto stambenog fonda grada Harkiva sada je uništeno jer bombardovanje tog grada još nije okončano – kazao je.

Infrastrukturni objekti, administrativne zgrade, škole i obdaništa također se moraju obnoviti.

Radovi su započeli prošlog mjeseca na master planu za Harkiv, koji će biti model za druge ukrajinske gradove, prenosi Reuters.