zbog podrške rusiji

Slijedi li udar na Orbana: Amerikanci traže da se Mađarskoj uvedu sankcije

Budimpešta: Vladimir Putin sastao se s Viktorom Orbanom i održao govor u Parlamentu
HUNGARY-BUDAPEST-RUSSIA-PRESIDENT-VISIT(150218) -- BUDAPEST, Feb. 18, 2015 (Xinhua) -- Russian President Vladimir Putin (L) talks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a press conference after their meeting in Budapest, Hungary, on Feb. 17, 2015. Russian President Vladimir Putin paid a brief visit to Hungary on Tuesday as the European Union increased its sanctions against Moscow and a fragile cease-fire took shape in Ukraine. (Xinhua/Attila Volgyi)Attila Volgyi Photo: XINHUA/PIXSELL

Demokratski predstavnik Raja Krishnamoorthi je pismom pozvao državnog sekretara Antonyja Blinkena da “razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije” kako bi osigurao da Mađarska, članica EU i NATO-a, prihvati prijedloge

Američki poslanik pozvao je danas Bidenovu administraciju da razmotri uvođenje sankcija nekim mađarskim kompanijama kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da pristane na embargo Evropske unije na rusku naftu.

Demokratski predstavnik Raja Krishnamoorthi je pismom pozvao državnog sekretara Antonyja Blinkena da “razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije” kako bi osigurao da Mađarska, članica EU i NATO-a, prihvati prijedloge.

EU sedmicama pokušava da postigne konsenzus o novom paketu sankcija kojim bi se postupno ukinuo uvoz ruske nafte do kraja 2022.

Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je pregovore i zaprijetio vetom na plan, tvrdeći da bi to uticalo razorno na mađarsku ekonomiju i dovelo do energetske krize.

Krishnamoorthi je u svom pismu Blinkenu napisao da bi embargo koji je predložila EU “značajno povećao finansijski pritisak na rusku ekonomiju i ratnu mašinu ruskog predsjednika Putina”.

On je napisao da bi, ako Orban nastavi da odugovlači pregovore sa EU, Bidenova administracija trebalo da razmotri primjenu sankcija protiv kompanija u Mađarskoj koje nastavljaju da posluju sa ruskim izvoznicima nafte.