Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

katastrofa

Slike užasa iz Pakistana šire se svijetom: Poplava odnijela više od 1.000 života

New Project (41)

Zbog poplava uništeno je više od 300.000 kuća, zbog čega su brojni građani bili primorani pronaći privremene smještaje

Više od 1.000 osoba je stradalo u poplavama koje su pogodile južne dijelove Pakistana uslijed monsunskih kiša koje su zahvatile tu državu.

Iako su poplave redovna pojava u Pakistanu, građani regije Sindh na jugu države su izjavili kako je količina kiše koja je pala u posljednjih nekoliko dana najveća ikada što je dovelo i do poplava “biblijskih razmjera”.

Osim juga države, poplavama je pogođena i sjeverozapad, tačnije regija Khyber Pakhtunkhwa gdje su poplave uništile branu glavnog sistema koji je zadužen za kontrolu vode.

Pakistanska nacionalna uprava za upravljanje katastrofama saopćila je da je do sada utvrđeno 1.033 poginulih, od čega je 119 osoba poginulo u prethodna 24 sata. Više od 33 miliona ljudi je raseljeno.

“Navodi s da su ovogodišnje poplave uporedive s onima iz 2010. godine kada je stradalo više od 2.000 osoba, a skoro petina države bila je pod vodom”, piše The Guardian.

Zbog poplava uništeno je više od 300.000 kuća, zbog čega su brojni građani bili primorani pronaći privremene smještaje.

U razgovoru za BBC, zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Salman Sufi izjavio je kako je zemlji očajnički potrebna međunarodna podrška.

“Pakistan se borio s ekonomskim problemima, ali sada, baš kada smo trebali da ih savladamo, pogodila nas je monsunska katastrofa. Sredstva iz mnogih razvojnih projekata preusmjerene su na ljude u nevolji”, rekao je Sufi.

Povodom poplava koje su pogodile Pakistan oglasio se i predsjednik Irana Ebrahim Raisi koji je najavio pomoć Pakistanu.

Osim Irana, svoju pomoć ponudila je i Velika Briitanija te su naveli kako će obezbijediti do 1,5 miliona funti za pomoć.

“Poplave u Pakistanu devastirale su lokalne zajednice, a Ujedinjeno Kraljevstvo dat će pomoć od 1,5 milioan funti. Svjedoci smo katastrofe koju klimatske promjene mogu izazvati”, naveli su iz Londona.