Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija će morati sprovoditi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom

cerar-vucic

Nakon zajedničke sjednice Vlada Srbije i Slovenije, u prisustvu dva premijera, Aleksandra Vučića i Mire Cerara, potpisan je program saradnje između ministarstava kulture, memorandumi o razumijevanju između ministarstava građevinarstva i infrastrukture i zavoda za intelektualnu svojinu te Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije, javlja Anadolu Agency.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je današnja, treća po redu, zajednička sjednica dvije vlade protekla lakše i brže te da su tokom nje razgovarali o svim društvenim sferama, ali da su prioritetne teme bile iz oblasti politike i ekonomije.

“Prošle godine trgovinska razmjena dvije zemlje iznosila je 870 miliona eura, a ove godine očekujemo da pređe milijardu”, rekao je Vučić.

Zahvalio je slovenačkom kolegi Ceraru na podršci u eurointegracijama Srbije i kazao da je to za Srbiju iz mnogo razloga značajno, prvenstveno zato što Slovenija poznaje prilike na prostoru bivše Jugoslavije.

“Nemamo otvorenih pitanja, sem nekih manjih koja se tiču zaostavštine bivše Jugoslavije i danas smo razgovarali o tome i o sukcesiji i o neophodnosti rješavanja tih problema. Mislim da smo neke od tih problema uspješno riješili baš danas i nastavićemo da to i dalje rješavamo”, kazao je Vučić.

Kako je naveo, danas su razgovarali i o mogućnostima za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji, investicijama u obe zemlje, vojnoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, zdravstva, zajedničkoj organizaciji velikih sportskih takmičenja te zajedničkom predstavljanju na trećim tržištima.

“Po pitanju migrantske krize bićemo uvijek u kontaktu, radićemo zajedno i slovenačka strana je spremna da pošalje dio ljudi u Srbiju, ukoliko za to bude bilo potrebe i mi smo sa radošću to prihvatili. Za sada se uspješno borimo sa svim problemima i nedaćama i nadam se da neće biti većih problema”, dodao je Vučić.

Slovenački premijer Miro Cerar ocenio je da su odnosi između Slovenije i Srbije odlični, kako politički, tako i u ostalim oblastima.

“Srbija je značajan dio evropske porodice i vjerujem da ta porodica u budućnosti mora funkcionisati bolje povezana i zato ću podržavati da se poglavlja otvaraju i dalje, intenzivnije i da bude što veće saradnje između EU i Srbije i na bilateralnom nivou između Slovenije i Srbije. Srbija je veoma važan faktor za stabilnost Zapadnog Balkana”, rekao je Cerar.

Govoreći gradnji nove ograde na granici sa Hrvatskom, Cerar je kazao da postavljanje ograde ima dva cilja te da se sa jedne strane zamejnjuje žica sa panelnim ogradama, koje su manje opasne.

“Glavno je usmjeravanje nekontrolisanih migracionih tokova iz Hrvatske u Sloveniju. Prošle godine smo imali loše iskustvo, iz Hrvatske su dolazili migranti nekontrolisano i nije bilo moguće im pomoći i usmjeravati taj tok. Sa tim ogradama usmjeravamo migrante na određene tačke ulaska, gdje će se provoditi šengenska kontrola”, kazao je Cerar.

On je dodao da i Slovenija vidi mogućnost da se migracioni tokovi povećaju te da smatra da EU napreduje u traženju zajedničke politike za migracije.

“Slovenija će morati sprovoditi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom”, rekao je Cerar i dodao da smatra da “Evropa mora ostati otvorena i humana prema onim ljudima koji bježe, jer su im kršena ljudska prava u njihovim zemljama, ali da se sa druge strane moraju spriječiti nelegalni prelasci granica”.