Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio premijer golob

Slovenija će na samitu EU-a predložiti kandidatski status za BiH

Slovenski parlament potvrdio je Roberta Goloba za novog premijera zemlje
(220526) -- LJUBLJANA, May 26, 2022 (Xinhua) -- Robert Golob, leader of the center-left Freedom Movement (FM), addresses the National Assembly of Slovenia in Ljubljana, Slovenia, May 25, 2022. The Slovenian parliament on Wednesday confirmed Robert Golob as the country's new prime minister, in a secret vote with 54 votes against 30. (Photo by Zeljko Stevanic/Xinhua)

Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatka dobije i BiH realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će “pobijediti razum”, kazao je slovenski premijer, prenosi Hina

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da će na samitu EU-a idućeg tjedna predložiti da se status kandidata za članstvo u Europskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Završavajući dvodnevni “posjet upoznavanja” s institucijama u Bruxellesu, tijekom kojega je razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a onda i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, novi je slovenski premijer u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njezine europske perspektive.

Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatka dobije i BiH realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će “pobijediti razum”, kazao je slovenski premijer, prenosi Hina.

“Nadam se da će pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s europskim vrijednostima”, rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu potpore kandidaturi BiH za članstvu u EU-u Charlesu MIchelu uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodjelu statusa kandidatkinje u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uvjeta, ustvrdivši da bi to u BiH ojačalo proeuropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države europskim normama. Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldovi ostane izvan fokusa EU-a.

S Pahorovom ocjenom da BiH zbog posebne situacije zaslužuje da postane kandidat za članstvo bez uvjeta, odnosno prije predviđenih tehničkih postupaka složio se i premijer Robert Golob, istaknuvši i važnost brže procesa integriranja svih država zapadnog Balkana.

“Vjerujemo da zapadni Balkan zaslužuje posebni tretman kao Ukrajina, Moldavija i Gruzija, a posebno one države koje su bile u ratu, a same nisu odgovorne za to što ne mogu ispuniti tehničke uvjete”, kazao je u Bruxellesu slovenski premijer.