odluka vlade

Slovenija će produžiti ogradu za zaštitu od migranata prema Hrvatskoj

Slovenija postavlja novu panel ogradu uz rijeku Kupu u selu Dolnja Preloka
22.08.2019., Zilje, Slovenija - Slovenija je pocela s postavljanjem nove panel ograde uz rijeku Kupu u selu Dolnja Preloka. Ograda se postavlja izmedu sela Zilje i Zunici u duzini 4 kilometra, gdje je ovog ljeta bilo dosta ilegalnih prelazaka. Posao je dobila tvrtka Legi-SGS iz Srbije a ograda bi trebala biti postavljena u narednih nekoliko tjedana. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ona se od velike migracijske krize 2015-2016., kad je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu, do sada već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država

Slovenija će produžiti ogradu na granici s Hrvatskom, namijenjenu onemogućavanju ilegalnih migracija, najavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Prilikom posjeta Savinjskoj regiji (centar Celje), koja se proteže od hrvatske do austrijske granice, Hojs je pogledao stanje na granici s Hrvatskom i kako se ona kontrolira te najavio postavljanje još nekoliko desetaka kilometara protumigrantske ograde.

Ona se od velike migracijske krize 2015-2016., kad je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu, do sada već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država, javila je Hina.

Vlada je u zaključnoj fazi potpisivanja ugovora o postavljanju više desetaka kilometara nove granične zapreke na južnoj granici, kazao je tom prilikom novinarima Hojs, dodavši da bi radovi mogli započeti za dva do tri tjedna.

Po riječima Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, trenutno obavještajni podaci ne govore o mogućem većem migrantskom valu iz Afganistana nakon što su tu zemlju preuzeli talibani.

Kako je dodao, to je zasluga i činjenice što europski ministri unutarnjih poslova nedavno nisu dopustili da se nakon pada Afganistana u ruke talibana za moguće izbjeglice i migrante “širom otvore” vrata EU-a, kao što je to bilo u krizi 2015/2016.

“To znači da će Europa pomagati samo onima kojima je pomoć stvarno potrebna, a to su ranjive skupine, žene i djeca”, kazao je Hojs.

Slovenija se nalazi na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti prema zapadnoj i središnjoj Europi, no za razliku od prije nekoliko godina njena policija bilježi sve manje pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata.

Prema službenim podacima, u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4495 nezakonitih ulazaka, što je za preko 70 posto manje nego u istom razdoblju lani, kad ih je zabilježeno 7577.

Među zatečenim ilegalnim migrantima najviše je onih iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine polovicu svih ilegalnih ulazaka, a jako je smanjen broj Pakistanaca, Marokanaca i Alžiraca.

Vlada Janeza Janše zaoštrila je ove godine propise koji omogućuju dobivanje azila, a Slovenija se kao predsjedateljica Vijeća EU-a u ovom semestru usprotivila uspostavljanju tzv. humanitarnih koridora za moguće izbjeglice iz Afganistana.

Žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, na početku velikog migrantskog vala iz Sirije 2015.-2016., počela je postavljati nekadašnja vlada Mire Cerara, a do sada se žica nalazi na više od 200 kilometara njene dužine.