Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova odluka

Slovenija produžila suspenziju Šengena!

granica slovenija šengen hrvatska bregana
FOTO: Nik Rovan/PIXSELL

Slovenačka vlada je navela iste razloge, sada navodeći da su provjere uvedene radi unutrašnje sigurnosti i zbog terorističkih prijetnji

Slovenija je produžila policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom za još 20 dana, do 19. novembra, navodeći zabrinutost zbog terorizma i organizovanog kriminala, prenosi Euractiv.

Slovenija je ponovo uspostavila granične kontrole 21. oktobra – na dan kada je Italija uvela kontrole na slovenačkoj granici, navodeći povećane sigurnosne rizike zbog organiziranih kriminalnih grupa i eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Slovenačka vlada je navela iste razloge, sada navodeći da su provjere uvedene radi unutrašnje sigurnosti i zbog terorističkih prijetnji.

Slovenački policajci ne provode sistematske provjere, već se fokusiraju na potencijalno sumnjiva vozila i putnike.

Po okončanju novog produženja, policijske provjere će vjerovatno biti produžene za još mjesec dana, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Šta je Schengen?

Schengenski prostor omogućuje da više od 400 miliona ljudi slobodno putuju između zemalja članica, bez prolaska kroz granične kontrole.

Schengenski prostor jedno je od glavnih postignuća evropskog projekta. Započeo je 1985. kao međuvladin projekt između pet zemalja EU-a – Francuske, Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga – i postupno se proširio kako bi postao najveće područje slobodnog putovanja na svijetu.

Schengen je ime malog sela u Luksemburgu, na granici s Njemačkom i Francuskom, gdje su 1985. potpisani Schengenski sporazum i Schengenska konvencija 1990. godine.

U Schengen zoni se:

  • ne provode provjere na unutarnjim granicama, osim u slučajevima posebnih prijetnji
  • provode usklađene kontrole na vanjskim granicama, na temelju jasno definiranih kriterija

Koje zemlje su dio Schengena?

Schengenski prostor danas obuhvaća preko 4 miliona kvadratnih kilometara s populacijom od gotovo 420 miliona ljudi, a uključuje 27 zemalja:

23 su članice EU, a četiri su članice Evropskog udruženja slobodne trgovine (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska).

Hrvatska je 1. januara 2023. postala 27. država koja je u potpunosti pristupila Schengen zoni. ​Kontrole na unutarnjim granicama s Bugarskom, Kiprom i Rumunijom još nisu ukinute, a Irska nije dio Schengen zone.