ministar zdravstva

Slovenija nastavlja cijepljenje AstraZenecom, čekaju se nove smjernice EMA-e

astrazeneca slovenija1 (1)

Prema informacijama slovenske vlade, tokom aprila bi se, od ukupnih količina cjepiva koje će pripasti Sloveniji u okviru europskih zajedničkih narudžbi, oko polovina odnosila na AstraZenecin kontingent

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar negirao je u srijedu da je u Sloveniji privremeno obustavljeno cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, premda je interes za korištenje tog cjepiva zadnjih dana kod stanovništva smanjen.

Poklukar je na vladinoj konferenciji za novinare kazao da će Slovenija slijediti službeno mišljenje koje će o cjepivu, po očekivanjima, danas objaviti Europska regulatorna agencija za lijekove EMA.

S njenim bi se zaključcima danas na telekonferenciji trebali upoznati europski ministri zdravstva. Nakon toga će s novim smjernicama EMA-e biti izviještena vladina savjetodavna skupina te će ona biti primijenjena, kazao je Poklukar podsjetivši da je u Sloveniji odnedavno na snazi pravilo o korištenju cjepiva AstraZenece prvenstveno za starije od 60 godina.

On nije htio komentarisati pitanje ima li slovenska vlada alternativne planove B i C ako dođe do službene suspenzije korištenja cjepiva britansko-švedskog proizvođača.

Prema informacijama slovenske vlade, tokom aprila bi se, od ukupnih količina cjepiva koje će pripasti Sloveniji u okviru europskih zajedničkih narudžbi, oko polovina odnosila na AstraZenecin kontingent cjepiva, a količine bi se povećavale i iduća dva mjeseca.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 4842 testa, potvrđeno 1189 novih zaraza koronavirusom, uz 24,7 posto pozitivnih nalaza, a umrlo je još troje ljudi od posljedica Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Sedmodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika trenutno iznosi 296. U bolnicama je u srijedu 581 covid pacijent, osam više nego dan ranije, a na intenzivnim je odjelima 131 teže oboljeli.

Od početka epidemije od posljedica Covida-19 umrlo je ukupno 4092 ljudi, a do sada je, po novim informacijama, drugom dozom cjepiva cijepljeno 5,7 posto stanovništva.

Jedanaestodnevni “lockdown”, koji je vlada uvela prošle sedmice kako bi “presjekla” teški treći val epidemije i smanjila pritisak na bolnice, istječe u ponedjeljak, kad će ponovo biti “otvoren” obrazovni proces.

Ministar zdravstva kazao je da je vladi i epidemiolozima glavni prioritet da škole ponovo počnu raditi s izvođenjem nastave uživo. Kako bi to bilo moguće i da bi se epidemiološka situacija držala pod nadzorom od druge polovice iduće sedmice učenici u srednjim školama i osnovci od četvrtog do završnog razreda testirat će se kod kuće brzim antigenskim testovima, na dobrovoljnoj osnovi.

Riječ je o neinvazivnoj metodi testiranja radi kontrole širenja virusa koja se posebno učinkovitom pokazala u zemljama koje tu metodu koriste za dio populacije koji se nalazi u “mjehurima” u stalnom kontaktu.

Takvu metodu već koriste države poput Austrije, Češke, Njemačke i Velike Britanije, a njome se, na primjer s dva testiranja sedmično, broj novih zaraza u “mjehurima” može smanjiti i do 80 posto, kazao je slovenski ministar zdravstva.

On je također naglasio da vlada radi na aplikaciji kojim bi se evidencija cijepljenih poboljšala i centralizirala, kako ne bi dolazilo do nepravilnosti i razlika koje su se pokazale do sada, no glavnu riječ o odluci o cijepljenju ranjivih skupina i dalje će imati obiteljski liječnici koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove bolesti, prenosi Hina.