Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec

slovenija

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica

Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

Kako je u srijedu prilikom posjeta vlade Brežicama izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, popuštanje mjera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovini februara.

Epidemija je još u porastu i bilježi se 17 hiljada zaraza na dan, a zadnju sedmicu hospitalizacija je bila za trećinu viša nego u prethodnom, kazao je Poklukar.

Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u zadnjoj sedmici neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mjera.

To će biti moguće tek kad ovaj val prijeđe vrhunac i kad se bude trebalo dogovoriti kako dalje, iznio je ministar u izjavi novinarima.

Premda je stepen hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve skokovitiji porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, premda je nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na intenzivnim odjelima, dodao je Poklukar.

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele covid bolnica, prenosi Hina.