pogoršana situacija

Slovenija od srijede ponovo uvodi rigoroznije mjere, evo šta se mijenja

Proljetni dan u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije
24.03.2021., Ljubljana, Slovenija - Suncan proljetni dan u glavnom gradu Slovenije. Photo: Igor Soban/PIXSELL

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko iznimaka, od kojih je jedna hitna opskrba osnovnim životnim potrepštinama

Slovenija je zaoštrila protivpidemijske mjere pa će od srijede 15. septembra tzv. PCT uvjet, što znači da su osobe preboljele covid-19, da su cijepljene ili imaju negativan test na koronavirus, biti obvezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici u subotu, prenosi Hina.

Osim toga zaštitne maske morat će nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uslov PCT-a također moraju ispuniti i svi korisnici usluga koji, ako nisu cijepljeni ili preboljeli covid, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko iznimaka, od kojih je jedna hitna opskrba osnovnim životnim potrepštinama.

PCT uslov od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, no kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uvjet biti da je osoba cijepljena, preboljela covid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivirana je željom da se što više ljudi cijepi prije vrhunca četvrtog vala epidemije koji se očekuje u oktobru.

U Sloveniji je u subotu zabilježeno 1085 novih zaraza uz 19,8 posto pozitivnih testova, a preminulo je troje oboljelih. U bolnicama je trenutno 274 covid pacijenata, od čega 62 na intenzivnim odjelima.