Globus

ljubljana

Slovenija priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele

14/02/2019

Priznanje Guaidoa povećava opasnost od građanskog rata u Venezueli, rekla je Tomič

Slovenija je u četvrtak priznala predsjednika parlamenta Venezuele, oporbenog čelnika Juana Guaidoa, za privremenog predsjednika te južnoameričke države koju potresa teška politička i ekonomska kriza.

“Učinili smo to isključivo s ciljem da se u Venezueli što prije raspišu prijevremeni izbori koji će biti slobodni, pošteni i demokratski”, kazao je nakon redovite sjednice vlade ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Slovenija je tako postala 24. članica EU-a koja je odlučila priznati Guaidoa, dodao je.

Takva odluka slovenske vlade u prvom redu je potpora narodu Venezuele koji već godinama trpi zbog teške krize zbog čega se mnogi stanovnici iseljavaju. Sadašnja vlada Nicolasa Madura pod vodstvom Nicolasa Madura izvodi sustavnu represiju i uzurpaciju vlasti, kazao je Cerar, prenosi Hina.

Zadnja dva tjedna Cerar je upozoravao da Slovenija što prije treba priznati Guaidoa za privremenog predsjednika kako ne bi ostala zadnja članica EU-a koja će to učiniti.

Pitanje priznanja Guaidoa podijelilo je koalicijsku vladu u kojoj je pet stranaka. Priznanju Guadioa najžešće se suprotstavlja stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u manjinskoj Šarčevoj vladi, ali podržava neke njezine projekte i osigurava joj parlamentarnu većinu.

Ta stranka je u četvrtak priopćila da se i dalje protivi odluci vlade.

“Takva je odluka za nas neprihvatljiva i tražit ćemo njezino poništenje”, kazala je na konferenciji za novinare Violeta Tomič, zastupnica Ljevice.

Priznanje Guaidoa povećava opasnost od građanskog rata u Venezueli, rekla je Tomič.

Ocijenila je da današnja odluka slovenske vlade svakako ne doprinosi boljoj suradnji Ljevice s koalicijskom vladom, ali nije željela potvrditi da će ta stranka ubuduće uskratiti potporu drugim vladinim projektima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.