Odlučuje se u parlamentu

Slovenija razmatra skraćivanje perioda naknade za bolovanje na teret poslodavca

zbor slo tportal

Finansijske obaveze po zakonu iznosile bi oko 28 miliona eura, ali bi se oko trećine tih sredstava kroz dažbine i akcize vratilo u državnu kasu

Zastupnici u Državnom zboru (Parlament) Slovenije odlučuju o finansiranju bolovanja i energetskih vaučera. Naime, Državni zbor razmatra prijedloge izmjena zakona kojima se skraćuje period naknade za bolovanje na teret poslodavca, kao i prijedlog zakona o privremenim mjerama za sprečavanje energetskog siromaštva, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni zbor na današnjoj vanrednoj sjednici ima na dnevnom redu prijedloge izmjena i dopuna zakona o zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, kojima se skraćuje period naknade za bolovanje sa 30 na 20 radnih dana, i prijedlog Zakona o privremenim mjerama za sprečavanje energetskog siromaštva. Oba prijedloga stigla su iz opozicije.

Poslanička grupa SAB-a pripremila je prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radnim odnosima i Zakona o zdravstvu, kojima bi se ukupan period u pojedinoj kalendarskoj godini kada se naknade za bolovanje isplaćuju na teret poslodavca skratio sa 120 na maksimalno 80 radnih dana u godini. Prijedlog, kako je navedeno ima za cilj smanjenje nesigurnog rada, poboljšanje položaja samozaposlenih, rasterećenje privrede i pozitivan uticaj na njenu konkurentnost.

Ali, drugi u opoziciji se ne slažu. Ljevica upozorava da su predložena rješenja nepromišljena; da zaposlenima neće donijeti ništa, ali da će pogoršati materijalnu situaciju Zavoda za zdravstveno osiguranje Slovenije (ZZZS). Finansijske posljedice su nerealno procijenjene, saglasni su u ZZZS-u, koji procjenjuje da bi im takvo rješenje povećalo rashode za 94 miliona eura. Sindikati se stoga oštro protive prijedlogu. S druge strane, koalicija ih je prošle sedmice podržala u matičnom odboru Državnog zbora.

Prijedlog Zakona o privremenim mjerama za sprečavanje energetskog siromaštva, koji su u zakonodavnu proceduru uputile poslaničke grupe SD, LMŠ, Ljevica i SAB, u međuvremenu predviđa uvođenje energetskog kredita odnosno vaučer od 150 eura za 75.000 socijalno ugroženih i 40 eura za 200.000 korisnika dječijeg dodatka u prvih šest dohodovnih razreda.

Finansijske obaveze po zakonu iznosile bi oko 28 miliona eura, ali bi se oko trećine tih sredstava kroz dažbine i akcize vratilo u državnu kasu.

Međutim, koalicija nije podržala ovaj prijedlog u matičnom odboru, jer su u oblasti energetike otvorena i druga pitanja, na koja će Vlada Slovenije odgovoriti svojim zakonom, koji bi trebao biti gotov do kraja mjeseca.