Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ohrabrujuće vijesti

Slovenija ublažava mjere, pad zaraze se nastavlja

slovenija

Zbog povoljnijih podataka koji pokazuju da se epidemija ipak smiruje, premijer Janez Janša najavio je da će vlada danas raspravljati o djelomičnom popuštanju mjera i restrikcija u regijama koje pokazuju najbolje rezultate

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz preko 11 hiljada testiranja, potvrđeno 1.698 novih zaraza koronavirusom, pozitivni trendovi koji se bilježe zadnjih dana se nastavljaju, a vlada se sprema na prvo značajnije popuštanje strogih restriktivnih mjera.

U zadnja 24 sata je s 5.384 PCR testova potvrđeno 1.396 novih slučajeva zaraze, a još 302 infekcije s 5.924 brza antigenska testa. Pri tome je udio pozitivnih kod PCR testova bio 25,9 posto, a kod brzih testova 5,1 posto, prema podacima ministarstva zdravstva.

Zbog povoljnijih podataka koji pokazuju da se epidemija ipak smiruje, premijer Janez Janša najavio je da će vlada danas raspravljati o djelomičnom popuštanju mjera i restrikcija u regijama koje pokazuju najbolje rezultate, te da bi u Sloveniji, s obzirom na dostupnost cjepiva i uz njihovu bržu primjenu, do početka ljeta moglo biti cijepljeno 70 posto stanovništva.

Kako prenose slovenski mediji, nastavi li se povoljan trend, iduće bi sedmice u 9 od 13 regija mogle ponovo biti otvorene osnovne škole, ali samo za učenike prvih triju razreda, te vrtići, a nastava bi počela u utorak jer bi se u ponedjeljak prije toga masovno testirali učitelji i odgajatelji. U tim regijama moguće je i ponovno “otvaranje” nekih servisnih djelatnosti.

Riječ je o mogućem puštanju nekih mjera prema kriterijima iz vladinog epidemiološkog “semafora”, ako se steknu uvjeti za prijelaz iz sadašnje “crne” faze u “crvenu fazu”, a preduvjet je da je prosječan broj dnevih zaraza manji od 1.350 i da u bolnicama nije više od 1200 covid pacijenata. Početkom veljače bi se, uz nastavak trenda, moglo ući i u “ružičastu” fazu, kad bi zaraza na dan bilo manje od tisuću i manje od tisuću pacijenata u bolnicama, navode mediji.

Prema trenutnim podacima, u Sloveniji je trenutno 20.869 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, skoro dvije hiljade manje nego prethodni dan, a sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih pao je na 1297.

Isto tako, manji je i broj hospitaliziranih, pa ih je sada 1200, od čega je 187 težih slučajeva na intenzivnim odjelima. U zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo je još 25 ljudi, pa je broj ukupno preminulih od početka epidemije 3.206, prema trenutnim podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.