Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer najavio

Slovenija ulaže milijarde eura u obnovu nakon poplava

slovenija poplave
Foto: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO

EU je Sloveniji obećala 400 miliona eura iz svog fonda solidarnosti. Osim toga, zemlja bi također mogla povući novac iz drugih fondova EU-a na koje ima pravo za obnovu

Slovenska vlada namjerava uložiti oko sedam milijardi eura u obnovu nakon razornih poplava koje su pogodile tu zemlju prije gotovo mjesec dana, rekao je premijer Robert Golob u četvrtak u parlamentu u Ljubljani.

Šteta bi, prema trenutnoj procjeni, trebala iznositi 4,7 milijardi eura, dodao je, prenosi Hina.

Obilne kiše uzrokovale su izlijevanje rijeka i drugih vodenih površina početkom avgusta, posebno u sjevernoj i centralnoj Sloveniji. Poplave i odroni uzrokovali su ogromne štete.

Sela su evakuirana, ceste i željezničke pruge bile su pod vodom, stotine mostova odnijele su bujice, mnoštvo kompanija je uništeno.

Obnova se neće ograničiti samo na restauraciju prethodnog stanja, već će cilj biti bolja zaštita od budućih prirodnih katastrofa. Želimo postići veću otpornost u slučaju ovakvih događaja, rekao je Golob.

EU je Sloveniji obećala 400 miliona eura iz svog fonda solidarnosti. Osim toga, zemlja bi također mogla povući novac iz drugih fondova EU-a na koje ima pravo za obnovu.