Pad broja zaraženih

Slovenija ušla u “zelenu” fazu, ali još nema popuštanja mjera

slovenija policija (1)

Kao razlog za oprez oko popuštanja mjera naveo je prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost gledatelja na sportskim tribinama.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 4237 PCR testova potvrđeno 388 novih zaraza koronavirusom, dok se sedmični prosjek zaraza u jednom danu spustio na 287, čime je zemlja ušla u “zelenu” fazu koja predviđa skoro potpuno popuštanje mjera, no to će prema najavama uslijediti druge sedmice.

S padom prosjeka novozaraženih na manje od 300 Slovenija je ušla u zadnju “zelenu” fazu epidemije, no vladin koordinator za cijepljenje Jelko Kacin najavio je da će vlada s mogućim popuštanjem mjera pričekati iduću sedmicu, prenosi Hina.

“Istina je da smo u zelenoj fazi, no preporuke epidemiologa vladi u pogledu popuštanja su konzervativna, to će pričekati iduće sedmice”, kazao je Kacin.

Kao razlog za oprez oko popuštanja mjera naveo je prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost gledatelja na sportskim tribinama.

“Pokazalo se da je neke stvari, kad je riječ o publici na sportskim stadionima, teško kontrolirati”, kazao je Kacin, aludirajući na situaciju nakon utakmice u Mariboru između tamošnjeg nogometnog prvoligaša i Mure iz Murske Sobote i ponašanje navijača obaju klubova.

Najavio je mogućnost revidiranja odluke o publici na sportskim događajima pokaže li se da su takvi događaji, koji će se potkraj sedmice održati u nekim regijama, izazvali lokalna izbijanja zaraze.

Epidemiološko stanje u Sloveniji i se dalje popravlja. U pogledu cjepiva trenutno je zbog dolaska ljeta najveća potražnja za cjepivom Johnson&Johnson s obzirom da jedna potrebna doza omogućava dovoljnu zaštitu za putovanja.

Do sada je najviše cijepljenih cjepivima Pfizer-BioNTecha i Astra-Zenece, dok su najstabilnije nabave Moderne, koja u strukturi nabave cjepiva predstavlja najmanji postotak.

Slovenska vlada objavila je da je u zadnja 24 sata potvrđeno 388 zaraza, 9,2 posto pozitivnih testova, a umrlo je petoro pacijenata od posljedica Covida-19. Trenutno je aktivno 5033 slučajeva zaraze.

U bolnicama je trenutno 277 oboljelih, što je 18 manje nego dan ranije, a na intenzivnom liječenju njih 85.