prognoza

Slovenska vlada najavljuje da bi do kraja juna moglo biti vakcinisano cijelo odraslo stanovništvo

O zaoštravanju epidemiološke situacije popodne će raspravljati vlada

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno 1288 novih zaraza koronavirusom, što je velik porast u odnosu na 981 slučaj prethodnog dana i 16 posto više u odnosu na brojke od prije sedam dana, dok vlada najavljuje da bi do kraja juna moglo biti procijepljeno cijelo odraslo stanovništvo.

Sa 6979 PCR-testova je potvrđeno 1288 zaraza ili 18,5 posto, dok je od posljedica Covida-19 umrlo devet oboljelih, objavilo je ministarstvo zdravstva.

O zaoštravanju epidemiološke situacije popodne će raspravljati vlada, no za sada se ne previđaju nove mjere, a rad škola će se nastaviti kombiniranim načinom uživo i on-line nastavom, neslužbeno su objavili slovenski mediji.

Broj covid bolesnika na bolničkom liječenju i dalje zadnjih dana raste, pa ih je po podacima ministarstva zdravstva hospitalizirano 507 osoba, zbog čega je i regionalnim bolnicama koje su se vraćale na redovne programe ponovo određeno da se pripreme za otvaranje covid odjele i za tu svrhu namijene deset posto kapaciteta bolesničkih postelja.

Aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji je trenutno 11.211, a sa devet slučajeva preminulih u zadnja 24 sata broj smrtnih slučajeva od početka epidemije trenutno iznosi 3985.

Cijela odrasla populacija procijepljena do kraja juna?

U Sloveniji je do sada po podacima ministarstva zdravstva protiv Covida-19 cijepljeno 187.288 ljudi, ili oko 9 posto od ukupno 2,1 milion stanovnika, od čega njih 104.103 s obje doze, a vlada je i dalje optimistična u uspjeh kampanje cijepljenja.

Kako je sinoć za Slovensku televiziju kazao Jelko Kacin, državni tajnik za cijepljenje, računajući da zemlja ima naručenih 3,1 miliona doza koje bi trebale stići idućih mjeseci, do kraja juna moglo bi biti cijepljena cijela odrasla populacija.

No, pritom je upozorio da kampanju cijepljenja najstarijih treba što prije završiti, jer je sada zdravstveno ugroženija dobna skupina od 50 do 75 godina u kojoj oboljeli sve češće završavaju na bolničkom liječenju i s težim tokom bolesti.

Slovenski ugostitelji su u otvorenome pismu vladi premijera Janeza Janše oštro prosvjedovali zbog nemogućnosti rada i dugotrajne zatvorenosti, navevši da nisu točni navodi vlade da je tokom epidemije jako pomogla tom sektoru da sačuva radna mjesta.

Kako navodi njihov sindikat u pismu vladi, oko 3.000 ugostitelja je od marta lani do kraja prošle godine odjavilo djelatnost, a na zavod za zapošljavanje se u tom razdoblju prijavilo 12.300 osoba koje su ostale bez posla te da, za razliku od ugostiteljstva, druge djelatnosti, pa i industrija kao jedan od izvora zaraza, i dalje rade, prenosi Hina.