koronavirus

Slovenska vlada proglasila epidemiju za cijelu državu

slovenija-koronavirus

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima od Covida-19

Slovenska vlada proglasila je stanje epidemije Covida-19 za cijelu državu koje će biti na snazi idućih 30 dana, jednu vrstu vanrednog stanja, s mogućnošću daljnjeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mjera i restrikcija.

Na taj se korak odlučila u skladu s ranije donesenim planom, te nakon što je zadnje testiranje pokazalo da je u testiranoj populaciji petina pozitivnih na koronavirusa, a glasnogovornik vlade u nedjelju najavio da se danas očekuje novi neslavni rekord u broju zaraza nakon što ih je u petak bilo 897.

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima od Covida-19, prenosi Hina.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, te sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredaba za cijelu državu, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U slučaju daljnjeg rasta zaraza, te nakon što bi u bolnicama bilo ukupno 360 oboljelih od covida, od čega najmanje 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog prometa, kako je to bilo u prvoj fazi epidemije ovoga proljeća. Predviđena su i zatvaranja pojedinih privrednih djelatnosti i ograničenja u kretanju između općina.

Pred sinoćnju dopisnu sjednicu vlade na kojoj je donesena odluka o proglašenju epidemije premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u provođenju mjera, posebno istaknuvši trud koji u sprječavanju širenja virusa svojim radom pokazuju zdravstveni djelatnici.