Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski intelektualci dižu glas protiv govora mržnje prema izbjeglicama

izbjeglice slovenija

Skupina slovenskih intelektualaca lijeve orijentacije pozvala je u utorak političare i vlasti u toj zemlji da se suprotstave sve izraženijim pojavama govora mržnje i neprijateljstva, koji se u javnom diskursu, medijima i na društvenim mrežama sve češće pojavljuju u vezi s izbjegličkom krizom.

“Upozoravamo na opasan porast neprijateljskog raspoloženja i netolerancije prema izbjeglicama. Moralna dužnost političara je da se tome suprotstave, zato pozivamo premijera Miru Cerara i predsjednika Boruta Pahora da osude sve oblike govora mržnje”, navode u zajedničkoj izjavi intelektualci okupljeni oko “Alternativne akademije” i “Odbora za pravedno i solidarno društvo”.

“Neprihvatljivo je da državni vrh o tome šuti, a porast govora mržnje i netolerancije u jednoj bi točki mogao dovesti i do nasilja”, kazao je na konferenciji za novinare filozof iz Maribora Boris Vizjak.

Liječnik Dušan Keber, nekadašnji ministar zdravstva, kazao je da nadu budi to što je u Sloveniji dosta ljudi spremnih pomoći migrantima i izbjeglicama, ali da treba osuditi neprijateljstvo koje se prema njima širi kroz javni prostor, a isto tako i “politiku koja pušta izbjeglice da se cijele dane smrzavaju na otvorenome” čekajući da se možda dogodi prvi smrtni slučaj da se politika prene.

Sociolog Darko Štrajn pak smatra da bi o javnim nastupima biskupa morala povesti računa i Katolička crkva u Sloveniji jer njihovi nastupi mogu širiti prostor netolerancije, poput izjava jednog biskupa da migranti i izbjeglice ugrožavaju kršćanski identitet Slovenaca i da je Europa naivno otvorila put islamistima koji prijete europskoj civilizaciji i kulturi. On ističe da bi se od takvih izjava trebala jasno distancirati.

Povjesničar Jože Pirjevec rekao je da je migrantsko-izbjeglički val, za koji je odgovorna američka politika, stavio Sloveniju i cijelu EU na jednu vrstu “humanitarnog” ispita te da na širenje protuizbjegličke histerije trebaju reagirati slovenski politički autoriteti, posebno predsjednik Borut Pahor, koji to do sada nisu učinili.