Slovenski policajci započeli štrajk glađu

slovenija-policija111

Slovenska policija i djelatnici MUP-a započeli su, prosvjedom pred zgradom vlade u Ljubljani, u srijedu ujutro štrajk, koji bi se mogao odraziti na usporenu registraciju i tranzit migranata.

Predsjednik policijskog sindikata Zoran Petrovič izjavio je jutros novinarima pred zgradom vlade da štrajkom žele spriječiti daljnje pogoršanje sigurnosne situacije u državi i najavio moguću eskalaciju štrajka ako brzo ne dođe do napretka u pregovorima s vladom oko uvjeta rada i plaća.

Policija zahtijeva povećanje plaća za 35 posto, što bi njiihova primanja dovela na razinu europskog prosjeka, s tvrdnjom da se radi o obećanju vlade od prije više godina koje je trebalo ispuniti nakon što nacionalni BDP poraste za 2,5 posto, što se dogodilo ove godine, ali da vlada unatoč tome štedi preko mjere.

Prema ocjenama vlade, ispunjenje zahtjeva policijskog sindikata stajalo bi državni proračun 90 milijuna eura godišnje, devet puta više od pomoći koju je Europska komisija odobrila Sloveniji zbog izbjegličke krize, koja je do maksimuma angažirala policijske snage, ali i dio vojske.

Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izjave predstavnika policijskog sindikata, navode da će štrajk donekle usporiti rad policije na graničnim prijelazima, ali da bi se mogao negativno odraziti i na protočnost tranzita migranata i izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju. Policijski sindikalisti, navodi ljubljanski “Dnevnik”, kažu da je štrajk usmjeren protiv vlade, a ne slovenskih državljana, ali znakovito dodaju da “izbjeglice nisu slovenski državljani”, te da će registracija i primanje izbjeglica biti usporeni. Dio policijskih službenika, koji su premoreni radom s migrantima, možda će čak otići na bolovanje, o čemu, dodaje list, nema službenih informacija.

Slovenska vlada jučer je ponovo demantirala da će zajedno s Austrijom ovih dana zatvoriti granicu za migrante i izbjeglice, ali je potvrdila da je na granici nakon terorističkih napada u Parizu pojačana kontrola njihova ulaska u Sloveniju na ulaznim točkama.

Ministrica unutarnjih pooslova Vesna Gjerkeš Žnidar, koja je jučer izjavila da je štrajk slovenskih policajaca “legitiman”, ali da se moraju držati zakona o održavati red i mir kao da štrajka nema, tvrdi da je s kolegama iz zemalja kroz koje prolazi izbjeglički val postigla dogovor o boljoj koordinaciji mjera na balkanskoj ruti, te razmjeni informacija o smještajnim kapacitetima za migrante. Iako Hrvatska nije sudjelovala na jučerašnjem sastanku predstavnika ministarstava unutarnjih poslova Slovenije, Srbije, Makedonije i Grčke, i s njom je na operativnoj razini postignut dogovor o usporavanju izbjegličkog vala, kazala je Žnidar.

Vodeći slovenski list piše da se, po tvrdnjama slovenskih dužnosnika, operativni dogovori o tome s Hrvatskom dobro odvijaju i da Hrvatska prihvaća sugestije o usporavanju tranzita migranata vlakom u slovensku Dobovu.