Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski premijer

Šmihal pozvao EU i Japan da uvedu nove sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog

Aleksej Navalni
Foto: X
Aleksej Navalni

– Borimo se za demokratske vrijednosti za cijeli demokratski svijet, ovo je egzistencijalni rat demokratije protiv autokratije – kazao je on

Ukrajinski premijer pozvao je u utorak Evropsku uniju i Japan da uvedu nove ekonomske sankcije Rusiji nakon smrti ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

Komentari su uslijedili nakon što su neke člnice EU, kao što su Njemačka, Litvanija i Švedska, zatražile konkretne nove kazne nakon smrti Navaljnog u udaljenoj kažnjeničkoj koloniji u Rusiji, dok je američki predsjednik Joe Biden, također, upozorio da bi se Moskva mogla suočiti s posljedicama.

– Tražimo da se te sankcije provedu na ekonomska pitanja, u ekonomskim sferama i u političkim sferama na ličnosti – kazao je Denis Šmihal na konferenciji za novinare u Tokiju, gdje se sastao s premijerom Fumiom Kishidom kako bi razgovarali o obnovi u Ukrajini.

Ovo je egzistencijalni rat demokratije protiv autokratije

Šmihal je dodao da se Kijev raduje što će dobiti podršku američkog Kongresa za paket pomoći za pružanje vojne podrške ukrajinskim snagama suočenim s nedostatkom municije, posebno dugometne municije, kako bi se pomoglo u napadima na ruske linije snabdijevanja.

– Borimo se za demokratske vrijednosti za cijeli demokratski svijet, ovo je egzistencijalni rat demokratije protiv autokratije – kazao je on.

Rusija je u nedjelju saopćila da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijevkom, što je najveći pomak od pada Bahmuta u maju, skoro dvije godine od dana kada je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Taj ruski uspjeh došao je u vrijeme dok su američki zakonodavci nastavili da se prepiru oko paketa vojne pomoći za Kijev.

Japanska vlada do sada je obećala finansijsku pomoć višu od deset milijardi dolara

Mike Johnson, republikanski predsjednik Predstavničkog doma, izjavio je da njegov dom neće žuriti s razmatranjem paketa vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael koji je već usvojio Senat.

Japanska vlada do sada je obećala finansijsku pomoć višu od deset milijardi dolara Ukrajini, ali nije pružila nikakvu vojnu pomoć jer zabranjuje izvoz smrtonosnog oružja, prenosi Reuters.