Globus

Egipat

Snage sigurnosti ubile 12 terorista nakon napada u Gizi

20/05/2019

U dva stana pronađeno je deset automatskih pušaka, municija, četiri eksplozivne naprave i električne komponente za izradu bombi

– Egipatske snage sigurnosti ubile su u ponedjeljak dvanaest terorista u pretresima nakon napada koji se desio u nedjelju u glavnom gradu i provinciji Giza, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Egipatski sektor nacionalne sigurnosti je obaviješten da se grupa terorista, koji pripadaju pokretu Hasem, sastavljenom od ostataka zabranjenog pokreta “Muslimansko bratstvo”, priprema za niz napada koji će izazvati haos i nered u zemlji – navodi se u izjavi objavljenoj na Facebook stranici ministarstva.

– Da bi nastavili sa naporima policije u borbi protiv terorističke grupe Bratstva, snage sigurnosti su u proaktivnoj akciji pretresle dva stana koje je koristio terorist za skrivanje i pravljenje eksplozivnih naprava, – dodaje se u saopštenju.

U dva stana pronađeno je deset automatskih pušaka, municija, četiri eksplozivne naprave i električne komponente za izradu bombi, prenosi Xinhua.

Sigurnosni pretres je izvršen dan nakon eksplozije koja je pogodila turistički autobus i privatni automobil u Gizi, u kojoj je ranjeno sedamnaest osoba.

Egipat se bori protiv terorizma nakon vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine .

Napadi u kojima je ubijeno stotine pripadnika policijskih i vojnih snaga uglavnom su se dešavali na Sinajskom poluostrvu, dok su novi napadi izvedeni u Kairu i drugim gradovima, u kojima su stradali i civili.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.