Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jačine 6,5 stepeni

Snažan zemljotres pogodio Japan

FvV-PbcWcAEpy7d
Foto: Twitter

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je na hitnoj konferenciji za novinare da je jedna osoba pretrpila srčani udar nakon potresa, ali nije iznio više detalja

Zemljotres jačine 6,5 stepeni po Richterovoj skali pogodio je u petak zapadnu japansku prefekturu Išikavu, saopćile su vlasti, dok su mediji izvještavali da su se neke zgrade srušile, a ljudi su povrijeđeni.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je na hitnoj konferenciji za novinare da je jedna osoba pretrpila srčani udar nakon potresa, ali nije iznio više detalja.

Nisu prijavljeni nikakve abnormalnosti u nuklearnoj elektrani Shika u toj oblasti, ili u elektrani Kashiwazaki-Kariwa u susjednoj prefekturi Niigata, dodao je Macuno.

Japanske meteorološke vlasti revidirali su jačinu potresa na 6,5 sa preliminarnih 6,3 i upozorile na naknadne potrese, iako nije izdato upozorenje na cunami.

-Može doći do potresa velikih magnitude, posebno u naredna tri dana – rekao je zvaničnik meteorološke agencije, dodajući da su potresi uslijedili nakon velikog potresa.

Pozvao je stanovnike područja pogođenih potresom da budu na oprezu oko sedam dana u slučaju daljnjih događaja seizmičkog intenziteta 6 ili više na japanskoj skali, koji ide do 7.

Vlada je uspostavila centar za reagovanje na potrese na čijem čelu je premijer Fumio Kishida.