Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

magnitude 6,5

Snažan zemljotres pogodio veći dio Afganistana, Pakistana i dijelove Indije

FrwsN1_WIAsNuVP

– Bio je to zastrašujući zemljotres. Nikad prije u životu nisam osjetio takav zemljotres- rekao je Khatera (50), stanovnik Kabula, za AFP nakon što je izjurio iz njihovog stana na petom spratu u glavnom gradu

Snažan zemljotres koji je trajao najmanje 30 sekundi osjetio se u utorak navečer u većem dijelu Afganistana, Pakistana i dijelovima Indije, a Geološki zavod Sjedinjenih Država procijenio je magnitudu od 6,5, javlja France24.

– Bio je to zastrašujući zemljotres. Nikad prije u životu nisam osjetio takav zemljotres- rekao je Khatera (50), stanovnik Kabula, za AFP nakon što je izjurio iz njihovog stana na petom spratu u glavnom gradu.

USGS je saopštio da je centar potresa bio blizu Jurma na sjeveroistoku Afganistana i da je imao dubinu od 187 kilometara.

Region je često pogođen zemljotresima, posebno u planinskom lancu Hindu Kuš koji se nalazi blizu spoja Evroazijske i Indijske tektonske ploče.

Trenutno nema izvještaja o žrtvama ili šteti, ali potres se snažno osjetio u većem dijelu Afganistana, Pakistana, pa čak i dalje na istoku u dijelovima Indije.