Globus

Zima umjesto proljeća

Snijeg sve bliže BiH, nakon Slovenije zabijelio je i Hrvatsku (VIDEO)

29/04/2019

Obilna kiša pala je i u Rovinju i Poreču, gdje je zabilježeno čak 32 mm, dok je kiše na Kvarneru bilo tek u manjim količinama

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Intenzivnije padavine očekuju se u Krajini i sjevernim područjima Bosne. Očekivana količina padavina u tim djelovima je od 10 do 25 l/m2, lokalno i do 35 l/m2.

Vjetar u Bosni bit će slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni. Da se veće padavine sa snijegom približavaju BiH dokaz su prizori iz Slovenije jučer i Hrvatske danas.

Nakon jučerašnjih lokalno obilnijih oborina i tuče, nestabilno vrijeme s kišom u Istri se nastavilo i u noći, javlja Istramet.

Pritom je od Umaga (27 mm) do Pazina i Labina (30 mm) padala obilna kiša, dok su na jugu poluotoka, suprotno očekivanju, zabilježene najmanje količine. Na Brijunima je tako palo samo 2 mm, u Pomeru 3 mm, a u Puli uglavnom 1-3 mm.

Obilna kiša pala je i u Rovinju i Poreču, gdje je zabilježeno čak 32 mm, dok je kiše na Kvarneru bilo tek u manjim količinama.

Sa zahladnjenjem kiša je u gorju prešla u snijeg koji pada i u ovim trenucima. Usljed negativne temperature zraka koja na Učki iznosi zimskih -0,7 stepeni dolazi i do stvaranja snježnog pokrivača.

Snijeg pada i na Platku.

Nimalo lijepe vijesti, s obzirom na to da se slične vremenske prilike očekuju i u BiH pred prvomajske praznike.

Slovenija se bijeli od snijega, saobraćaj otežan (FOTO/VIDEO)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.