Snimateljki koja je udarala izbjeglice prijeti pet godina zatvora

novinarka_udara_izbjeglicu_fejs

Mađarska reporterka Petra Lazlo, koja je snimljena kako izbjeglice šutira i podmeće im nogu, bit će suočena sa istragom, i ukoliko bude optužena za nasilje, prijeti joj kazna do pet godina zatvora.

Podsjetimo, reporterka Petra Lazlo je snimljena kako nedaleko od granice sa Srbijom podmeće nogu čovjeku koji trči u rukama noseći dijete, a potom, u odvojenom incidentu udara jedno dijete u bijegu.

Glavni urednik N1TV Sabo Kisberk naveo je u saopštenju da je Lazlo dobila momentalni otkaz.

Inače, mađarska N1TV tijesno je povezana sa strankom Jobik koja, kao stranka krajnje desnice, ima snažna antiimigraciona stanovišta.

Petra Lazlo će se suočiti sa policijskom istragom zbog ovog napada, koji je šokirao svjetsku javnost. Opozicione stranke, Egyutt-PM i Demokratska koalicija, takođe će zatražiti da se ona optuži za nasilje, a za takve kazne u Mađarskoj može se dobiti do pet godina zatvora.

Društvene mreže i danas “gore” zbog ovog sramnog čina, a većina komentariše da bi pet godina zatvora bila zaslužena kazna.

Snimljeni incidenti su se dogodili u trenutku kada su stotine izbjeglica probile kordon policajaca u prihvatnom centru Reske, blizu granice sa Srbijom.