Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razorna eksplozija

Snimka se širi internetom: Ukrajinci prvi put upotrijebili američku “pametnu bombu”?!

New Project (19)

Ovisno o visini i brzini aviona s kojeg djeluje, JDAM ima domet do 28 kilometara

Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se, kako kažu, vidi prva upotreba američke takozvane “pametne bombe” JDAM.

– Prvi video upotrebe “pametne” JDAM bombe od strane ukrajinske avijacije na koncentraciju ruskih trupa u okupiranoj Kurdyumivki (južno od Bakhmuta) u Donjeckoj oblasti. Američki JDAM kompleti, koji stavljaju krila na bombe i omogućuju navođenje, dodaju značajan domet i tačnost ukrajinskim zračnim udarima. Bog blagoslovio Ameriku!, napisao je u svojoj objavi uz snimku udara BBC-ijev freelancer Euan MacDonald.

Upotreba ove vrste oružja za sada nije potvrđena iz zvaničnih izvora. Snimka je navodno nastala još u januaru ove godine.

Na samom kraju prošle godine Sjedinjene Države su odlučile Ukrajini isporučiti komplete JDAM (Joint Direct Attack Munition) koji od “glupih” gravitacijskih bombi čine precizne projektile navođene GPS sistemom. JDAM je namijenjen za bombe u rasponu mase od 227 do 907 kilograma.

Ovisno o visini i brzini aviona s kojeg djeluje, JDAM ima domet do 28 kilometara. Princip udara JDAM bombe najbolje se vidi na sljedećem snimku…