velika britanija

Snježni pljuskovi, zahlađenje i oluje: U Evropu stiže “arktička eksplozija”

Četveronožni ljubimac samo promatra snijeg pas
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stepeni, a u nekim dijelovima Velike Britanije najavljeni su i snježni pljuskovi, objavio je The Telegraph.

– Stiže nam “arktička eksplozija”. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho – izjavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju.

– Do kraja sedmice hladni vjetrovi stizat će sa sjevera. Ovaj tjedan bit će hladnije i bit će snježnih pljuskova uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda bit će uglavnom suho – dodao je.

Chris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički zrak proširiti na veći dio Velike Britanije tijekom sljedećih nekoliko dana.

– Na sjever i istok donijet će vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne pljuskove. Visoki tlak sa zapada smirit će se kasnije u petak, a tijekom noći razvit će se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stepeni niže – prognozira.

Istovremeno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Suffolka i Essexa u petak su moguće, ali se ne očekuju.