Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u hrvatskoj

Haos na graničnom prijelazu Orašje, preko granice ne idu ni autobusi

Foto: BIHAMK

Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 do 30 minuta, a zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prijelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, saopšteno je večeras iz Auto-moto saveza RS-a.

Naime, poljoprivrednici s istoka Hrvatske, nezadovoljni odlukama Vlade RH oko suzbijanja afričke svinjske kuge, danas su s 30-ak traktora blokirali cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Županja – Orašje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nezadovoljni seljaci jutros blokirali prometnice i granični prijelaz Županja – Orašje

Blokada je odgovor na izjave tamošnje ministrice poljoprivrede Marije Vučković da se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti. A njihovi glavni zahtjevi su da se hitno prekine s eutanazijom zdravih svinja, pod hitno donese zakon kojim bi se omogućilo prometovanja zdravim svinjama i da se omoguće svinjokolje na tradicijski način.

Iz AMS-a dodaju da se u RS-a saobraćaj na svim putevima odvija bez zastoja i posebnih ograničenja.

Kolovozi su pretežno vlažni, a zbog niskih temperature u višim predjelima i preko planinskih prevoja moguća je poledica.

Kako javljaju iz BIHAMK-a, sporije zbog aktuelnih radova saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu, a po zakonu je obavezna i zimska oprema.