Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

icc

Šojgu i Gerasimov optuženi za ratne zločine u Ukrajini, izdat nalog za hapšenje

putin sojgu
FOTO: Kremlj.ru
Putin i Šojgu

Rusija, koja poput Ukrajine nije članica ICC-a, više puta je saopćila da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta

Međunarodni krivični sud izdao je u utorak naloge za hapšenje Sergeja Šojgua, bivšeg ruskog ministra odbrane, i vodećeg ruskog generala Valerija Gerasimova za zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.

U saopćenju za javnost, sud je naveo da su suci utvrdili da postoje “razumni razlozi vjerovati da dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023”.

Ruski su osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini.

Gerasimov i Šojgu
Gerasimov i Šojgu

Rusija, koja poput Ukrajine nije članica ICC-a, više puta je saopćila da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta i negira da je ciljala civile ili civilnu infrastrukturu.

Rusija: Dio hibridnog rata protiv Moskve

Vijeće sigurnosti Rusije saopćilo je u utorak da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje  bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua pravno besmislen i dio je hibridnog rata protiv Moskve, javila je državna novinska agencija TASS.

ICC je izdao naloge za hapšenje Šojgua, koji je sada sekretar Vijeća sigurnosti, i Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Generalštaba, zbog navodnih zločina počinjenih tokom, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Haški sud je saopćio da su Šojgu i Gerasimov osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini.

TASS citira saopćenje Vijeće sigurnosti Rusije  u kojem se ističe da je taj potez besmislen.

To je neobavezujuće za nas, jer se jurisdikcija MKS-a ne proteže na Rusiju, a odluka je donesena kao dio hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje – navodi Vijeće u saopćenju.

ICC je prošle godine izdao naloge za hapšenje predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenice za djecu Marije Lvove-Belove, za koje je Kremlj tada saopćio da su nečuveni i pravno nevažeći.

Taj potez je, međutim, ograničio broj zemalja u koje Putin može sigurno da putuje. Prošle godine je zaobišao samit grupe BRICS u Južnoj Africi, koja bi kao članica ICC bila dužna da ga uhapsi da je tu otputovao, prenosi Reuters.