Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki milijarder

Soros: Moguće je da civilizacija neće preživjeti rusku agresiju na Ukrajinu

sosor tw

Obraćajući se na večeri na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, investitor i filantrop izjavio je da je ukrajinski rat potresao temelje Evrope

Američki milijarder George Soros upozorio je kako je moguće da “civilizacija neće preživjeti” rusku agresiju na Ukrajinu, rekavši da bi to moglo predstavljati “početak trećeg svjetskog rata”.

Obraćajući se na večeri na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, investitor i filantrop izjavio je da je ukrajinski rat potresao temelje Evrope.

Zatražio je od svijeta da “iskoristi sve naše resurse kako bi priveo taj rat kraju” i dodao je da je “najbolji i možda jedini put da se očuva naša civilizacija da se porazi Putin što je ranije moguće”.

Evropa je također u snažnijoj poziciji nego što se smatra po pitanju njene ovisnosti o ruskom gasu, dodao je.

Putin je uskladištio gas, umjesto da ga izvozi u Evropu. Rusija će, međutim, ostati bez skladišnih kapaciteta do jula i ne bi imala drugog izbora nego da prodaje gas Evropi, koja joj je jedino tržište, kazao je Soros, prenosi BBC.

– Mislim da je Putin bio veoma pametan u nekoj vrsti ucjenjivanja Evrope, prijeteći prekidom snabdijevanja gasom, ali je njegova realna pozicija mnogo slabija nego što je on predstavlja – kazao je.

EU pokušava da smanji ovisnost o ruskim fosilnim gorivima za dvije trećine do kraja godine.

Napori na zabrani uvoza ruskih energenata ometeni su, međutim, suzdržanošću Njemačke. Mađarska se također protivi zabrani uvoza ruske nafte.