Vakcinisano više od milion ljudi

Španija očekuje poravnanje krivulje zaraze koronvirusom

Spanija_koronavirus_1_Xinhua (1)

Zemlja je ove sedmice obezbijedila 880.000 novih doza vakcina od Pfizer/BioNTech i AstraZenece/Oxford

Španske zdravstvene vlasti kažu da očekuju da će se krivulja zaraze koronavirusom nastaviti poravnavati nakon što je dvosedmična stopa incidencije na 100.000 stanovnika pala u četvrtak na 320 slučajeva sa vrhunca od skoro 900 krajem januara.

Španija je zabilježila 3,1 milion potvrđenih slučajeva zaraze virusom od početka infekcija i preko 66.000 smrtnih slučajeva, uključujući 14.515 novih slučajeva i 388 novih smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata.

Fernando Simon, koji je na čelu španskog odgovora na pandemiju, kaže da vlasti procjenjuju da nova varijanta koja je prvi put otkrivena u Britaniji čini oko 20 do 25 posto svih novih slučajeva, s varijacijama po regijama.

– To odražava očekivani napredak u skladu s onim što vidimo u drugim zemljama – rekao je Simon, prenosi AP.

Nakon pronalaska izolovanih grupa zaraženih povezanih s drugim zabrinjavajućim mutacijama virusa uvezenih iz Južne Afrike i Brazila, Španija je od ponedjeljka uvela obavezne karantene za posjetitelje iz te dvije zemlje.

Zemlja je također u potpunosti vakcinisala 1,1 milion ljudi, a 1,6 miliona treba da primi drugu dozu, saopćilo je ministarstvo zdravlja. Zemlja je ove sedmice obezbijedila 880.000 novih doza vakcina od Pfizer/BioNTech i AstraZenece/Oxford.