Globus

Popuštanje mjera

Španija od 1. jula ukida obavezan karantin za turiste

25/05/2020

Španija je jedna od najposjećenijih zemalja svijeta u koju svake godine dođe preko 80 miliona stranih turista

Vlada Španije objavila je da će od 1. jula ukinuti obavezan karantin u trajanju od dvije sedmice za putnike koji dolaze iz inostranstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlada je u kratkom saopštenju istakla da su ministri donijeli odluku o ukidanju obaveznog karantina tokom sastanka održanog u ponedjeljak te da će svi zdravstveni sigurnosni uslovi biti zagarantovani.

Španski premijer Pedro Sanchez već je tokom vikenda objavio da je njegova zemlja spremna dočekati neke strane posjetioce u julu.

Vlada želi uspostaviti sigurne koridore između dijelova Španije u kojima je širenje koronavirusa pod nadzorom i sličnih područja u Evropi koja su važna zbog turizma. Do sada nije bilo govora o ponovnom otvaranju granica za putnike izvan Evropske unije.

Španija je jedna od najposjećenijih zemalja svijeta u koju svake godine dođe preko 80 miliona stranih turista. Turistička industrija predstavlja 12 posto španskog BDP-a i zapošljava 2,6 miliona ljudi. Ekonomska važnost turizma još je veća na Kanarskim i Balearskim ostrvima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.