BiH

Kanton 10

Zbog korištenja vode iz Buškog jezera Hrvatska duguje BiH više od 15 miliona KM

25/05/2020

Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko kantonalne inspekcije ubrza provedbu zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način riješi u korist prostora gdje se jezero nalazi

Zakon o vodama Kantona 10, koji je jednoglasno usvojen u Skupštini, do sada je generisao preko 15 miliona maraka novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera.

U saopćenju kojeg je potpisao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBK-a Ivica Brešić, spomenuti Zakon o vodama je trebao bar dijelom kompenzirati nepravdu koja se godinama čini općinama ovog kantona.

Navedena potraživanja se uglavnom odnose prema Hrvatske elektroprivrede (HEP) proizvodnji d.o.o Zagreb Republike Hrvatske i Crpnoj stanici Buško blato d.o.o Livno koji godinama koriste vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Do trajnog rješenja pitanja korištenja voda Buškog jezera, ministar je stava da je ovaj zakon trebao omogućiti kakvu-takvu korist budžetima za popravljanje lokalne infrastrukture jer su sredstva zakonom strogo namjenska za tu svrhu.

“Od tada je prošlo četiri i po godine i čudno da gotovo nikome nije stalo da se ta sredstva, zakonom propisana, naplate. Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko kantonalne inspekcije ubrza provedbu zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način riješi u korist prostora gdje se jezero nalazi!?”, ističe Brešić.

Uputili su, dodaje u saopćenju, do sada pet zahtjeva za izdavanje rješenja o obavezi plaćanja prema Upravi za inspekcijske poslove HBK-a, ali na žalost do sada nisu uspjeli postići da se izda ovršno rješenje što bi značio automatsku naplatu sredstava.

“Nikad niko, bilo na vladi, bilo u političkim krugovima nije otvorio ovo pitanje. Postavljamo svima pitanje zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona konvertibilnih maraka? Zašto je normalno da se isti zakon primjenjuje i uredno se po njemu plaća u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a u Kantonu 10 niko ne smije ni spomenuti problem?”, upitao je Brešić.

Obzirom da je firma Crpna stanica Buško blato d.o.o. Livno ostala bez okolišne dozvole jer su je pravno srušili na Kantonalnom sudu u Sarajevu, Brešić se pita također, nije li vrijeme da se toj firmi ipak ‘ukaže’ neko od inspektora jer, napominje on, upravo sada prazne Buško jezero bez ikakvih saglasnosti i definitivno će na ovaj način uništiti riblji fond, a razmjeri ekološke katastrofe.

Na kraju saopćenja, ministar u Vladi HBK-a dodaje kako su prošle sedmice poslali niz prijava raznim inspektorima te se nada da će bar jedan doći i uraditi svoj posao.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.