Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međunarodni sud pravde

Španija se pridružuje Južnoafričkoj Republici u tužbi za genocid protiv Izraela

gaza
Foto: Pixsell

ICJ je 24. maja, naredio Izraelu da odmah prekine vojnu ofanzivu na Rafah u južnoj Gazi

Španija je u četvrtak objavila da će se pridružiti tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog aktuelne izraelske agresije na opkoljeni palestinski pojas Gaze.

-Španija je donijela tu odluku kako bi se mir vratio u Gazu i na Bliski istok – pojasnio je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na konferenciji za novinare.

-Rat velikih razmjera koji ne pravi razliku između civilnih i vojnih ciljeva se odvija i rizik od eskalacije raste – kazao je on.

Optužbe za genocid

Južna Afrika je podnijela slučaj krajem decembra 2023., optužujući Izrael da je počinio djela genocida u Pojasu Gaze kršeći Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

ICJ je 26. januara naredio Izraelu da poduzme sve mjere u svojim moćima da spriječi genocid, da osigura da njegova vojska ne počini genocid, da zaustavi huškanje protiv Palestinaca kao etničke grupe, da sačuva dokaze i da poduzme hitne mjere kako bi osigurao humanitarnu pomoć.

ICJ je 24. maja, naredio Izraelu da odmah prekine vojnu ofanzivu na Rafah u južnoj Gazi.

-Mjere predostrožnosti ICJ daleko su od ispunjenja – naglasio je Albares.

-Španija ne odlučuje o samom zločinu, to je posao suda. Mi interveniramo u tužbi, podržavamo sud u tumačenju mjera opreza i pomažemo u njihovoj primjeni – kazao je.

Albares je dodao da će Španija podnijeti izvještaj sudu kako bi opravdala svoje učešće u slučaju, prenosi Xinhua.