Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

anketa

Španska konzervativna Narodna stranka osvaja najviše mjesta u Donjem domu parlamenta

madrid španija
Foto: Unsplash

Anketa, provedena između 12. i 14. juna, pokazala je da PP povećava prednost u odnosu na PSOE premijera Pedra Sancheza, saopćio je anketarski zavod 40DB.

Španska konzervativna Narodna stranka (PP) trebala bi da osvoji najviše mesta u donjem domu parlamenta na nacionalnim izborima narednog mjeseca, daleko ispred vladajuće Socijalističke radničke partije (PSOE), pokazala je anketa koju su objavile novine El Pais u ponedjeljak.

Anketa, provedena između 12. i 14. juna, pokazala je da PP povećava prednost u odnosu na PSOE premijera Pedra Sancheza, saopćio je anketarski zavod 40DB.

Anketa, koju je naručio El Pais, procjenjuje da će PP dobiti između 128 i 142 mjesta u Donjem domu od 350 članova, u odnosu na 131 u prethodnoj anketi održanoj između 31. maja i 1. juna. PSOE će dobiti između 99 i 109 mjesta, pokazala je anketa, u poređenju sa 107 u prethodnom takvom istraživanju.

Savez između PP-a i krajnje desničarske stranke Vox, za koji se navodi da ima između 37 i 41 mjesta, premašio bi apsolutnu većinu od 176 mjesta u donjem domu potrebnu za vladavinu.

Sanchez je 29. maja raspisao vanredne izbore nakon što su njegova stranka i njen manji koalicioni partner Podemos poraženi na regionalnim i općinskim izborima. Sanchez je kazao da će predvoditi svoju stranku i nastojati da ostane premijer.

Izbori 23. jula pretvaraju se u izbor između onih koji se protive vladi koja bi uključivala krajnje desničarski Vox, i onih koji se protive trenutnoj manjinskoj koaliciji koja uključuje krajnje ljevičarski Podemos.

Nakon regionalnih i općinskih izbora, Podemos se udružio s drugim grupama krajnje ljevice u novu stranku pod nazivom Sumar, koja bi na julskim izborima dobila između 34 i 36 mjesta, navodi 40DB. Prethodna anketa provedena između 31. maja i 1. juna pripisala je Sumaru 41 poslaničko mjesto.

Preostala mjesta pripala bi manjim regionalnim strankama, prenosi Reuters.