Globus

Opozicioni političar

Španska vlada neće predati Lopeza vlastima Venecuele

03/05/2019

Venecuelanski sud izdao je u četvrtak nalog za hapšenje opozicionog političara Leopolda Lopeza zbog kršenja sudskog naloga o kućnom pritvoru iz 2017. godine

panska vlada ne namjerava da preda vlastima Venecuele opozicionog političara Leopolda Lopeza koji se sklonio u rezidenciju španskog ambasadora u Caracasu, izjavila je glasnogovornica vlade u Madridu.

Ona je rekla da su Lopez, njegova žena i kćerka ušli u rezidenciju španskog ambasadora svojom voljom, kao i da se Vlada Španije nada da će vlasti Venecuele poštovati nepovredivost rezidencije, javlja Reuters.

Venecuelanski sud izdao je u četvrtak nalog za hapšenje opozicionog političara Leopolda Lopeza zbog kršenja sudskog naloga o kućnom pritvoru iz 2017. godine.

Lopez je u utorak napustio svoj dom u Caracasu kako bi se pojavio pored opozicionog lidera Juana Guaida na skupu protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Nešto kasnije on se sklonio u rezidenciju ššpanskog ambasadora u Karakasu, navodi britanska novinska agencija.

Lopez se ispred ulaza u rezidenciju obratio novinarima i rekao da je proteklih sedmica razgovaro s visokim vojnim zvaničnicima koji su mu rekli da su za svrgavanje Madura.

Lopez je uhapšen 2014. zbog toga što je predvodio proteste protiv Madura.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.