Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tijesna pobjeda

Španski parlament izglasao povjerenje vladi Pedra Sáncheza

Spanija_Pedro _Sanchez_Xinhua

Sánchez je pobijedio s tijesnom većinom od 167 naprema 165 glasova, uz 18 suzdržanih, tokom glasanja o povjerenju vladi

Španski parlament u utorak je izabrao čelnika Socijalista Pedra Sáncheza da formira novu vladu, okončavajući skoro jednogodišnji politički vakuum u četvrtoj ekonomiji eurozone.

Sánchez je pobijedio s tijesnom većinom od 167 naprema 165 glasova, uz 18 suzdržanih, tokom glasanja o povjerenju vladi. To je najtješnja pobjeda u parlamentarnom glasanju jednog španskog premijera u više decenija.

Njegova stranka predvodit će ljevičarsku koaliciju sa strankom Unidos Podemos (Jedinstvena ljevica) kao manjim partnerom.

Sánchezu su trebali glasovi ili obećanja o suzdržanosti niza manjih ili regionalnih stranaka kako bi mu se izglasalo povjerenje. Njegove pristalice u parlamentu ustali su sa svojih mjesta i ovacijama su popratili objavu rezultata glasanja u Vijeću poslanika.

Izuzetno tijesna većina izazvala je sumnje u to koliko bi koalicijska vlada mogla potrajati, jer njena politika treba redovno odobravanje u parlamentu. Mandat vlade obično traje četiri godine.

Koalicijske vlade česte su u Evropi, ali je ovo prva španska koalicija otkako se zemlja vratila demokratiji u 1978., tri godine nakon smrti dugogodišnjeg diktatora, generala Francisca Franca.

– Napredna koalicija će vladati jer je to ono što su Španci odlučili – poručio je Sánchez parlamentu uoči glasanja.

Sánchez, (47), vršilac je dužnosti premijera od početka prošle godine.

Očekuje se da on položi zakletvu i da njegova vlada održi prvu sjednicu u petak.

Sánchezovi Socijalisti pobijedili su na dva uzastopna glasanja na općim izborima u 2019., ali u oba navrata nisu uspjeli osigurati parlamentarnu većinu.

To je značilo da su morali pobijediti na glasanju o povjerenju kako bi vlada mogla preuzeti dužnost, prenosi Associated Press.