potvrdila Ursula von der Leyen

Spašavanje sezone: Evropska unija odobrila ulazak turista iz Izraela

ursula-von-der-leyen

Evropska komisija preporučila je početkom sedmice ublažavanje restrikcija za neesencijalna putovanja iz inostranstva

Evropska unija dodala je u četvrtak Izrael na listu zemalja koje će njihovi državljani moći posjetiti, jer Evropa nastoji oživjeti putovanje i spasiti ljetni turizam nakon oštrih restrikcija protiv COVID-19.

Ponovo otvaranje za izraelske turiste uslijedilo je u vrijeme kada EU krene ka ublažavanju svoje trenutne potpune zabrane neesencijalnih putovanja iz stranih zemalja, uz samo nekolicinu izuzetaka, uključujući Novi Zeland i Australiju, javlja Reuters.

Evropska komisija preporučila je početkom sedmice ublažavanje restrikcija za neesencijalna putovanja iz inostranstva. Prema tim planovima, svima koji su primili posljednju dozu vakcina koje je odobrila EU najmanje dvije sedmice prije toga, bit će dozvoljeno putovanje.

– Vrijeme je za oživljavanje turističke industrije EU i za ponovno uspostavljanje prekograničnih prijateljstava na siguran način – napisala je na Twitteru predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen.

EU trenutno dozvoljava samo neesencijalna putovanja iz sedam zemalja. Ali prijedlozi će sadržavati i “hitnu kočnicu” koja omogućava državama članicama brzo uvođenje restrikcija na putovanja kao odgovor na nove varijante ili pogoršanje zdravstvene situacije u zemljama koje nisu članice EU.

Ove revizije će se vršiti svake dvije sedmice. EU je već najavila planove za digitalni certifikat koji bi obuhvatao sve koji su ili vakcinisani protiv Covid-19, imaju negativan test ili su se nedavno oporavili od te bolesti.