Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filipini

Spasioci tragaju za 26 osoba koje su nestale nakon velikih kiša, poplava i klizišta

images-78-1

Nacionalna agencija za bavljenje prirodnim katastrofama u srijedu je saopćila da su je trenutni broj žrtava porastao na 25 sa 17, koliko je registrovano prethodnog dana, pri čemu je većina smrtnih slučajeva uzrokovana utapanjem

Spasilački timovi u devet pokrajina na Filipinima u srijedu su pokušali locirati još 26 osoba koje se vode kao nestale nakon kiša, poplava i klizišta tokom vikenda u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

Nacionalna agencija za bavljenje prirodnim katastrofama u srijedu je saopćila da su je trenutni broj žrtava porastao na 25 sa 17, koliko je registrovano prethodnog dana, pri čemu je većina smrtnih slučajeva uzrokovana utapanjem.

– Operacije potrage i spašavanja se nastavljaju, predvođene obalnom stražom, jer su većina nestalih osoba ribari – izjavio je za radio DZMM Diego Agustin Mariano iz agencije za bavljenje prirodnim katastrofama.

Ovogodišnje poplave i klizišta izazvane kišom razlikuju se od ranijih prirodnih katastrofa na Filipinima, koje obično izazivaju jači tajfuni i tropske oluje, kojih ta zemlja arhipelag obično registruje dvadesetak svake godine.

Agencija je također zabilježila više od 300 poplavljenih područja i 20 klizišta izazvanih kišom, koja su zajedno prisilila više od 80.000 osoba da se sklone u evakuacijske centre. Većina poplava se od tada smirila.

Lokalni mediji u srijedu su prikazali fotografije ljudi nakrcanih u fiskulturnim dvoranama, pretvorenim u centre za evakuaciju, i stanovnika koji uklanjaju ostatke i čiste domove nakon višednevnih obilnih kiša.

Državna meteorološka agencija javila je da će se povremeno slabe do umjerene kiše nastaviti u centralnim i južnim područjima do četvrtka, prenosi Reuters.