Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spicer: Nema dokaza o uticaju ruskog hakiranja na američke izbore

trump

Nikakvi dokazi nisu se pojavili da je rusko hakiranje uticalo na ishod američkih predsjedničkih izbora i bilo bi neodgovorno donositi preuranjene zaključke prije podnošenja zvaničnog obavještajnog izvještaja, izjavio je portparol Donalda Trumpa.

– Nema nikakvih dokaza da su oni uticali na izbore – izjavio je Sean Spicer za Fox News.

Spicer, koji bi trebao biti portparol Bijele kuće kada Trump uđe u nju 20. januara, izjavio je za CNN da će novoizabrani američki predsjednik razmotriti obavještajni izvještaj kada bude dovršen u ovoj sedmici. Trump je u subotu upozorio da ne treba žuriti s optužbama Rusije za hakiranje američkih e-mailova.

– Donositi preuranjene zaključke prije dovršavanja konačnog izvještaja je neodgovorno – izjavio je Spicer za CNN.

Predsjenik Barack Obama protjerao je 35 ruskih navodnih špijuna i uveo je sankcije za dvije ruske obavještajne agencije u prošloj sedmici zbog navodne umiješanosti Kremlja u hakiranje za koje obavještajni zvaničnici tvrde da je imalo za cilj pomoći republikancu Trumpu da porazi demokratsku suparnicu Hillary Clinton na izborima održanim 8. novembra.

Vodeći poslanici iz obje stranke izrazili su zabrinutost sugestijom o ruskom uplitanju, bez obzira na to da li je ono imalo uticaja na ishod izbora ili ne.

Republikanac John McCain, predsjedajući Komisije za oružane službe američkog Senata, u četvrtak će svjedočiti o stranim cyber prijetnjama. Novi Kongres, izabran 8. novembra, preuzeo je dužnost danas.

Pozivajući na približavanje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Trump je u više navrata odbacivao aferu s hakiranjem.

Trump je tokom vikenda izjavio da zna “stvari koje drugi ljudi ne znaju” i da će objaviti neke informacije o hakerskoji aferi danas ili sutra. On nije pružio dodatne detalje, prenosi Reuters.