Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špijun čije je tijelo pronađeno u torbi hakirao Billa Clintona?

thumbnail

Britanski Sun  tvrdi da je špijun britanskog MI6-a čije je tijelo pronađeno u torbi u kadi hakirao tajne podatke bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Gareth Williams je imao 31 godinu kad je u septembru 2010. godine pronađen gol u torbi u londonskom stanu samo nekoliko minuta udaljenom od britanskog parlamenta, a mediji i javnost već dugo špekuliraju o njegovoj smrti. Policijska istraga je utvrdila da je “vjerovatno riječ o nezgodi” iako je u danima nakon pronalaska tijela rečeno da je smrt “kriminalno promišljena”.

Smrt špijuna je istraživao i američki FBI, a prema pisanju BBC-ja Williams je uz MI6 služio i američkoj NSA.

Gareth Williams

Gareth Williams

un u nedjeljnom izdanju piše da je Williams hakirao podatke o uzvanicima na događaju u organizaciji Billa Clintona kao uslugu prijatelju i da su nakon njegove smrti obrisane glasovne poruke koje je ostavio porodici. List navodi i da je suparnički agent provalio u stan kako bi uklonio i uništio dokaze, prenosi Index.hr.

“Hakiranje Clintonovog dnevnika je stiglo u trenutku kad je Williamsov rad s Amerikom bio najosjetljivije prirode. Bila je to diplomatska noćna mora za Sir Johna Sawersa, koji je tada bio novi direktor MI6,” izjavio je neimenovani izvor za Sun uz tvrdnju da je Williams prije smrti dobio drugi pasoš s novim identitetom i da mu je dozlogrdio špijunski život, između ostalog zbog žestokog treninga tokom kojeg mu je slomljen ručni zglob.

Iako oko smrti Williamsa kruži nekoliko teorija, uključujući da je ona rezultat bizarnih seksualnih fantazija ili njegovog rada u sustavu za masovni nadzor Echelon gdje je prisluškivao Ruse, u njegovom tijelu nisu pronađeni tragovi droga ili alkohola, a istraga mrtvozornika je utvrdila da on torbu u kojoj je pronađen nije mogao sam zatvoriti.

Usprkos navedenom, Scotland Yard je godinu dana nakon smrti zaključio istragu uz tvrdnju da se Williams sam zatvorio u torbu i da niko drugi nije umiješan. Zaključak je naljutio porpdicu špijuna koja vjeruje prvobitnom izvještaju mrtvozornika.

Policija je odbila komentirati nove navode da je Williams hakirao sigurnosne detalje Billa Clintona.