Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum Rusije i Jordana o vojnim operacijama u Siriji

rusija sirija

Rusija i Jordan su se dogovorili da “sarađuju” u vojnim operacijama u Siriji, izjavio je danas u Beču šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta sa svojim jordanskim kolegom.

– Oružane snage dvije zemlje, ruske i jordanske, dogovorile su da sarađuju u akcijama, među kojim su zračne akcije u Siriji – rekao je Lavrov novinarima i dodao da je “jedan mehanizam” u ovom smislu uspostavljen u Ammanu, glavnom jordanskom gradu, dok je Jordan saveznik Sjedinjenih Američkih Država i dio je koalicije protiv Islamske države.

U napadima ratnih aviona snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, na području Talbisaha, na sjeveru okruga Homs, poginulo je 15 civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su saopćili izvori u bolnici u Talbisahu, tokom zračnih napada na ovom području, poginulo je 15 civila, a veliki broj ljudi je povrijeđen.

Lokalni izvori su istakli kako su meta napada bili civili.

Prilikom izvođenja zračnih napada pričinjena je i veća materijalna šteta.

Talbisah se nalazi pod kontrolom sirijske opozicije, a od početka mjeseca ruska vojska pomaže pripadnicima snaga Assadovog režima da uspostave kontrolu nad ovim područjem.