Srbi u Crnoj Gori traže rehabilitaciju 25 četnika

cetnici

Srpska lista, politička grupacija koja djeluje u Crnoj Gori i koja se bori za prava Srba, najavila je danas da će podnijeti zahtjev za rehabilitaciju 25 četnika, koji su 19. oktobra 1943. godine, nakon suđenja, ubijeni pod Ostrogom.

Oni su najavili da će tim od sedmorice advokata iz Beograda zastupati Srpsku listu, kao podnosioca zahtjeva.

„Na čelu četnika koji su, na pravdi Boga, likvidirani u okrilju najveće svetinje Crne Gore, bio je general Blažo Đukanović kome je ,'presudio’ prijeki ideološki sud kojim je rukovodio Blažo Jovanović. Egzekutori su imali sudiju, članove suda, tužioca i branioca okrivljenih, koji su listom bili iz rukovodstva komunističko-partizanskog pokreta u Crnoj Gori. Blažo Đukanović je u tom trenutku bio komandant JVuO za Crnu Goru, Boku i Stari Ras i jasno je da je rehabilitacijom generala Mihailovića, po komandnoj odgovornosti, postala upitna i Đukanovićeva ,krivica”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz ove partije je saopšteno da će do kraja radne sedmice dostaviti zahtjeve Arhivskom odjeljenju Istorijskog instituta Crne Gore, MUP-u Crne Gore i Vojnom arhivu u Beogradu kojima traže sadržaje kompletnih zapisnika sa saslušanja Blaža Đukanovića i još 24 četnika koji su odlukama prijekog Suda likvidrani pod Ostrogom u ranim jutarnjim satima, 19. oktobra 1943. godine.

„Ukoliko pravdu ne zadovoljimo pred crnogorskim, idemo pred međunarodne sudove. Još jednom, da ne bi bilo medijske manipulacije, izražavamo puni pijetet i prema svim junacima koji su se kroz partizanski pokret suprotstavili okupatoru od 1941. godine i pogotovo duboko uvažamo one koji su, nakon rata, stradali zbog svoje lojalnosti bratskoj Rusiji“, zaključuje se u saopštenju SL.

Podsjećamo, tokom prošle sedmice, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta 1946. godine, piše Anadolu Agency.