Globus

opasnost od zaraze

Srbija i na bugarskoj crvenoj COVID listi

15/09/2021

Puna lista osoba kojima je i dalje dozvoljen ulazak i dodatne informacije mogu se naći na sajtu MSP Srbije i ambasade Bugarske u Srbiji

Bugarska je svrstala Srbiju među države u crvenoj zoni po opasnosti zaraze korona virusom, a licima koja dolaze iz država u crvenoj zoni nije dozvoljen ulazak u Bugarsku, saopštilo je u sredu, 15. septembra, Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.

Od toga su izuzeta deca mlađa od 12 godina, kao i putnici u tranzitu, pogranični radnici, bugarski državljani i strani državljani sa regulisanim boravkom u Bugarskoj i članovi njihovih porodica, državljani Evropske Unije, Evropske ekonomske zajednice i Švajcarske Konfederacije i članovi njihovih porodica.

Na sajtu MSP naveli su da su od novog pravila izuzeti i ;učenici i studenti i doktorandi koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja i obrnuto.

Puna lista osoba kojima je i dalje dozvoljen ulazak i dodatne informacije mogu se naći na sajtu MSP Srbije i ambasade Bugarske u Srbiji.

Lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija izuzetaka, odnosno, ona lica kojima je dozvoljen ulazak u Bugarsku, oslobođena su karantina ukoliko prikažu validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili o preležanoj bolesti COVID-19 i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od testiranja.

Osobama koje spadaju u neku od navedenih kategorija izuzetaka, a koje poseduju samo negativan PCR, test ne stariji od 72 sata od testiranja (nemaju sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti), određuje se karantin u kućnim uslovima u trajanju od deset dana, naveli su iz MSP.

Deci uzrasta od 12 do 18 godina, koja dolaze iz država u crvenoj zoni, dozvoljava se ulazak sa negativnim PCR testom, a u slučaju da ne poseduju test, određuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od deset dana, navodi se na sajtu MSP.

Srbija i Albanija su 9. septembra zvanično skinute sa liste bezbednih zemalja Evropske unije (EU) po pitanju korona virusa. Dve nedelje ranije, EU je skinula sa iste i Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo. Time su ponovo uvedene restrikcije za putovanja građana ovih država u zemlje EU.

Američki Stejt deparment upozorio da građani Sjedinjenih Američkih Država ne treba da putuju u Srbiju i Albaniju, zbog situacije sa epidemijom COVID-19 u tim državama.

U ponedeljak, 13. septembra, izdato je upozorenje da građani zbog epidemiološke situacije ne bi trebalo da putuju na devet destinacija. Pored Srbije i Albanije, tu su i Slovenija, Litvanija, Belize i još četiri destinacije.

Za ove države izdato je upozorenje četvrtog stepena, zbog visokog nivoa širenja COVID-19 infekcije. Upozorenje su izdali američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Isto upozorenje izdato je za Kosovo 23. avgusta i za Severnu Makedoniju 30. avgusta, a za Crnu Goru 16. avgusta.

Preporuke za međunarodna putovanja Stejt department redovno izdaje na osnovu zdravstvenih i bezbednosnih uslova u stranim državama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.