Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija najavila kontramjere zbog blokade saobraćaja na granici sa Hrvatskom

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Hrvatska od Srbije tražila da polovinu izbjeglica koji ulaze u tu zemlju preusmjeri u pravcu Mađarske kako bi bila prekinuta blokada drumskog saobraćaja iz Srbije u Hrvatsku.

Vučić je nakon otvaranja Investicionog foruma u Skupštini Srbije poručio da će danas do14 sati čekati odgovor Evropske komisije (EK) na zabranu ulaska kamiona na srbijansko-hrvatskoj granici, a ako ne bude odgovora, da će preduzeti kontramjere.

Srbija će na lijep, domaćinski način da tretira izbeglice. Mi imamo problema sa neodgovornim zemljama koje misle da mogu preko noći da uvode sankcije za Srbiju

Srbijanski premijer je nastalu situaciju nazvao “zonom sumraka” i rekao da ga je zvanično obrazloženje koje su srbijanski ministri dobili od hrvatskih zvaničnika “šokiralo”.

“Odgovor je, nećete da vjerujete: Hajd’ vi Srbi pustite pola izbjeglica prema Horgošu, pola kod nas i mi ćemo da vam pustimo kamione. To je zvanični odgovor hrvatske države. Da li to iko u svijetu može da vjeruje”, naveo je Vučić naglasivši da je pitao evropske zvaničnike i da čeka odgovor od Evropske unije po tom pitanju.

On je ocijenio da u ovom slučaju EU krši sve svoje sporazume, kako je podvukao, sva civilizacijska pravila i dostignuća

“Čekamo da EU reaguje, ako EU ne bude reagovala, rekao sam im da imaju vremena do 14 sati. Republika Srbija će reagovati mirno, hladne glave, ne kršeći međunarodne propise, ali će svakako ukazati Hrvatskoj da ne može niti da se iživljava niti da ponižava Republiku Srbiju, njene državljane niti da uništava njenu privredu. To je skandal neverovatnih razmera”, rekao je Vučić u obraćanju medijima.

Predsjednik Vlade Srbije je rekao da će u ukoliko ne bude reakcija iz EU, prevsahodno od starne EK, nakon današnje sjednice Vlade Srbije preuzeti određene mjere ne precizirajući koje.

On je odbacio odgovornost Srbije za nastalu krizu sa izbjeglicama rekavši da je Hrvatska mjere prema Srbiji počela da sprovodi “bez pismena”, a uz “katastrofalna, iz sfere sumraka politička objašnjenja”.

Na novinarsko pitanje da li je Srbija spremna na povratak izbjeglica u Srbiju, Vučić je rekao da je to nemoguće i da su to “priče za malu djecu”.

Na novinarsko pitanje da li je Srbija spremna na povratak izbjeglica u Srbiju, Vučić je rekao da je to nemoguće i da su to “priče za malu djecu”

“Srbija će na lijep, domaćinski način da tretira izbeglice. Mi imamo problema sa neodgovornim zemljama koje misle da mogu preko noći da uvode sankcije za Srbiju”, naglasio je on dodavši da je nastala situacija katastrofa za čitav region.

Prema riječima premijera Srbije, moguće kontramjere će se, prije svega, odnositi prema Hrvatskoj, a nastala šteta zbog zabrane prolaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku iznosi 20 miliona eura.

“Za ove stvari ne postoji racionalno obrazloženje, možda mržnja prema Srbima. Ne vidim drugo obrazloženje”, zaključio je Vučić.