Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije postignut konsenzus

Srbija neće otvoriti Poglavlje dva u pristupnim pregovorima sa EU

vucic

Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jednog šestomjesečnog predsjedavanja EU

Srbija neće otvoriti Poglavlje dva u pristupnim pregovorima sa EU, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, jer o tome nije postignut konsenzus zemalja članica.

Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Njemačka i Bugarska nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje ovog poglavlja pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izvještaj Evropske komisije o ovoj oblasti, javio je RTS pozivajući se na diplomatske izvore.

Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jednog šestomjesečnog predsjedavanja EU.

Diplomatski izvori navode da je Srbija tokom debate imala snažnu podršku Francuske, uprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih kočničara širenja EU na Balkan.

Francuska se založila za snažnije političko vođenje procesa i upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regionu i mogla da ima posljedice na dijalog Beograda i Prištine, prenose izvori u Briselu.

Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u cjelini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.

U dosadašnjem toku pregovora, koji su započeli u januaru 2014. godine, Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja.