Globus

revizionizam na djelu

Srbija rehabitirala četničkog komandanta Dragutina Keserovića, stižu osude

07/07/2021

Viši sud u Beogradu rehabilitirao je pukovnika Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda Jugoslavenske vojske u Otadžbini (JVuO)“ koji je poslije poraza fašista strijeljan 17. augusta 1945. godine

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u utorak je osudio rehabilitaciju četničkog komandanta Dragutina Keserovića, i upozorio na „skandalozne“ revizionističke procese u Srbiji, javlja Hina.

Viši sud u Beogradu rehabilitirao je pukovnika Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda Jugoslavenske vojske u Otadžbini (JVuO)“ koji je poslije poraza fašista strijeljan 17. augusta 1945. godine.

„Rehabilitacija jednog od četničkih zapovjednika za nas je neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama“, navedeno je u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

U stranci hrvatske manjine dodaju kako je riječ o skandaloznoj odluci suda jer se „radi o ratnom vođi koji je surađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsjednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji“.

DSHV ukazuje kako je rehabilitacija Dragutina Keserovića nastavak revizionističkih procesa koji u Srbiji traju, a za Hrvate u Srbiji oni izazivaju osjećaj straha i nelagode.

„Mi kao stranka hrvatske zajednice u Republici Srbiji nikada nećemo pristati na ovakve poglede na istoriju, jer to vrijeđa žrtve kako svih naših sunarodnjaka tako i naše sugrađane drugih nacionalnosti koji su stradali zbog četničke ideologije“, zaključuje se u saopćenju DSHV-a.

Rehabilitacija četničkih vođa u Srbiji počela je 2004. kada je Skupština Srbije izglasala je zakon u kojem je izjednačila prava pripadnika četničkih jedinica s partizanskim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Jedanaest godina kasnije, sredinom maja 2015, Viši sud u Beogradu rehabilitirao je najpoznatijeg četničkog vođu, generala Dražu Mihailovića.

On je osuđen je i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.